ECHA konstaterar att e-handeln har stora brister när det gäller information till konsumenter om faror med kemiska produkter. CLP ställer krav på att faroinformation ska framgå vid köptillfället. Ca 1300 internetförsäljare har kontrollerats och man hittade brister i 82 % av fallen.
Läs merKemikalieinspektionen har tillsynat kemiska produkter tillsammans med 117 kommuner. Tillsynsprojektet fokuserade på kemiska produkter i detaljhandeln. Det var totalt ca 24 000 produkter inspekterades. Den största bristen var att produkter med gammal faromärkning fanns kvar i butikerna.
Läs merDen aktiva substansen OIT, Octhilinone 2-octyl-2H-isothiazol-3-one (CAS 26530-20-1), som används som konserveringsmedel, i träskyddsprodukter etc. föreslås få en ny harmoniserad klassificering.
Läs merECHA har skickat ut ett förslag till vägledning gällande inrapportering till GIC enligt det harmoniserade formatet. Från den 1 januari 2020 kommer nya regler att gälla för inrapportering till Giftinformationscentralen.
Läs merNorge har kommit med förslag till harmoniserad klassificering av DCOIT, CASnr: 64359-81-5. Man föreslår bland annat en specifik koncentrationsgräns på 0.001 % för klassificeringen Skin Sens 1A, H317. Konsultation pågår till mitten av april 2018.
Läs merDen 12 december skulle REACH-kommittén ha beslutat om harmoniserad klassificering av bland annat MIT och Propikonazol, två mycket viktiga substanser för färg- och limbranschen. De två ämnena är en del av den 12e ATPn till CLP.
Läs merKemikalieinspektionen driver ett tillsynsprojekt tillsammans med många kommuner under hösten 2017. Det innebär att det sker omfattande tillsyn av CLP-märkning hos kemiska produkter ute i butikerna runt om i landet. Det är ca 150 kommuner som deltar i tillsynsprojektet.
Läs merUnder hösten 2017 kommer Kemikalieinspektionen att bedriva ett tillsynsprojekt gällande CLP-märkning av kemiska produkter i detaljhandeln.
Läs merKansliet har satt agendan för vårens utbildningar 2017. Boka i almanackan redan nu.
Läs merFörordningen för klassificering och märkning (CLP) ställer krav på märkning av kemiska produkter. Utöver det finns krav enligt biocidförordningen på märkning av "behandlad vara" exempelvis en vattenburen färg där man tillsatt konserveringsmedel. Kansliet kommer att hålla en workshop den 24 november om märkning enligt biocidförordningen och hur den ska kombineras med märkning enligt CLP.
Läs merDen 17 november 2016 anordnar Kemikalieinspektionen ett informationsmöte om vad som är på gång inom lagstiftningsområdena för kemiska produkter. Senaste nytt inom Reach, CLP och biocidförordningen kommer bland annat att tas upp.
Läs merDen europeiska kemikaliemyndigheten ECHA har i september 2016 publicerat en reviderad vägledning till CLP gällande klassificering och märkning. Det är en större omarbetning av innehållet i vägledningen. Man anpassar till de senaste ändringarna i lagstiftningen. Revidering har gjorts gällande barnskyddande förslutning och kännbar varningsmärkning.
Läs merDet EU-harmoniserade formatet för inrapportering till giftinformationscentraler har slutligen beslutat efter flera års bearbetning. Det innebär en effektivisering för tillverkare i och med att det blir samma information som ska skickas till giftinformationscentralerna i olika länder, dock måste informationen fortfarande vara på landets språk. Flera branscher, bland annat färgbranschen, har haft synpunkter på vissa delar i förslaget. En stor stötesten har varit att alla produkter ska förses med en unik 16-siffrig kod på CLP-etiketten för identifiering.
Läs merDet gemensamma EU-formatet för inrapportering gällande kemiska produkter till Giftinformationscentralerna börjar närma sig beslut. Nu finns en slutlig version av lagtexten som REACH-kommittén kommer att röstas om den 20 september. Ett EU-gemensamt format innebär att det blir samma information som ska rapporteras in i alla olika länder. Men tyvärr är det fortfarande krav på att rapportera till alla de olika nationella giftinformationscentralerna för de länder där man säljer sin produkt.
Läs merKemikalieinspektionen har nyligen publicerat uppdaterade versioner av faktabladen gällande barnskyddande förslutning och kännbar varningsmärkning. Myndigheten tydliggör vilka regler som gäller för produkter som är klassade enligt CLP och vilka regler som gäller för äldre produkter som är klassade enligt nationella regler.
Läs merDen 19 juli publicerades den 9e uppdateringen (den 9e ATP:n) av CLP.
Läs merKemikalieinspektionen har tillsynat båtvårdsprodukter såsom rengöringsmedel och lacker. De har hittat större brister hos hälften av de granskade produkterna och mindre brister hos en tredjedel av produkterna. Det är framför allt är säkerhetsdatablad och märkning på förpackningen som har varit bristfälliga.
Läs merSveff har tagit fram en branschrekommendation om hur snabbt man ska uppdatera information i sina SDS när ny information kommer från leverantörer. Anledningen till att rekommendationen har tagits fram är att det ofta förekommer frågor i detta ärende. DUCC, Downstream Users of Chemicals Co-ordination Group, har sedan 2011 en branschrekommendation för detta
Läs merDen europeiska kemikaliemyndigheten ECHA har sammanställt slutsatser från ett inspektionsprojekt gällande barnskyddande förslutning på olika förpackningar. Totalt deltog 15 länder inom EU och 797 produkter tillsynades inom projektet. Man bedömde att 230 av produkterna inte uppfyllde kraven på CLP, nästan en tredjedel. Majoriteten av produkterna var desinfektionsprodukter, blekmedel och olika rengöringsmedel.
Läs merECHAs riskbedömningskommitté (RAC) har offentliggjort sin bedömning av aktuella klassificeringsförslag av en rad ämnen
Läs mer