En kortfattad vägledning om hur den nya inrapporteringen till GIC ska gå till har tagits fram av ECHA. Vägledningen innehåller information till företag om hur man kan förbereda sig och hur det nya systemet är tänkt att fungera.
Läs merBisfenol A, “Dechlorane Plus”™, härdarna HHPA och MHHPA samt 2-methoxyetanol och 2-etoxyethanol är exempel på ämnen som har kommit ett steg längre mot att bli föremål för tillståndsprocessen enligt Reach.
Läs merECHA kommer att börja offentliggöra data om biocidprodukter på sin hemsida, med start i november 2018. Det är bland annat information från produktsammanfattningen (SPC) och från bedömningsrapporten (PAR) som offentliggörs. Konfidentiell information ska inte offentliggöras.
Läs merECHAs tillsynsprojekt REF-8 (Reach enforce 8) kommer att fokusera på internetförsäljning av bland annat kemiska produkter. Detta har beslutats med anledning av ett tidigare pilotprojekt som visat på stora brister i t.ex. märkning av produkter som säljs via internet. Projektet kommer att förberedas under 2019 och utföras under 2020.
Läs merECHA har tagit fram en vägledning till indelningen av produktkategorier för inrapportering till GIC enligt det EU-harmoniserade formatet. Produktkategorierna beskriver avsedd användning av produkten och ska anges för att bland annat kunna följa olycksstatistik.
Läs merFrån den 1 januari 2020 gäller nya regler för inrapportering av kemiska konsumentprodukter till Giftinformationscentralen. Nya produkter som sätts på marknaden ska anmälas enligt det nya EU-harmoniserade formatet via en europeisk portal som tillhandahålls av ECHA. De kemiska produkterna ska även förses med en unik kod, den så kallade UFI-koden. Produkterna ska också tilldelas en produktkategori beroende på avsedd användning.
Läs merECHA konstaterar att e-handeln har stora brister när det gäller information till konsumenter om faror med kemiska produkter. CLP ställer krav på att faroinformation ska framgå vid köptillfället. Ca 1300 internetförsäljare har kontrollerats och man hittade brister i 82 % av fallen.
Läs merECHA har publicerat det system för produktkategorisering (EuPCS) som finns till hjälp för att beskriva användningen när man ska skicka in information till Giftinformationscentralerna. Det nya formatet för att skicka in information till Giftinformationscentraler börjar tillämpas år 2020 för konsumentprodukter.
Läs merECHA har tagit fram en sammanfattande video om den nya produktnotifieringen till Giftinformationscentralen och UFI-koden.
Läs merECHA har antagit en ny förordning som begränsar användningen av bisfenol A. I detta fall tar man sikte på material och produkter som kan överföra bisfenol A via livsmedel till barn mellan 0-3 år.
Läs merKommissionen har gett ECHA i uppdrag att utreda ett förslag till restriktion för avsiktligt tillsatta mikroplaster i diverse olika produkter. Restriktionen ska ske i enlighet med REACH bilaga XV. Förslaget omfattar både konsumentprodukter och produkter för yrkesmässig användning. Det kan röra sig om olika kemiska produkter som t.ex. färg eller lim.
Läs merArtikel 95-listan som innehåller godkända leverantörer av biocidprodukter och aktiva substanser har uppdaterats. Nu finns även CIT med som konserveringsmedel för in-can.
Läs merDen 12 december skulle REACH-kommittén ha beslutat om harmoniserad klassificering av bland annat MIT och Propikonazol, två mycket viktiga substanser för färg- och limbranschen. De två ämnena är en del av den 12e ATPn till CLP.
Läs merECHA har publicerat ett nytt stöddokument i excelformat: "The list of existing and new products for NA and UA procedures" (NA = National authorisation. UA = Union authorisation). Dokumentet ska inkluderas som en del av ansökan om produktgodkännande.
Läs merBisfenol A misstänks ha hormonstörande egenskaper och som sådant kommer det att begränsas till 2020 i sin användning i bland annat kassakvitton (sk termopapper). Kemikalieinspektionen har nu undersökt med hjälp av datorsimuleringar, ytterligare 37 st andra bisfenoler som man misstänker kan ha hormonstörande egenskaper.
Läs merTyskland har föreslagit att EU ska införa krav på utbildning innan hantering av produkter innehållande >0,1% diisocyanatmonomerer. Nu finns det möjlighet att lämna synpunkter på förslaget på ECHAs webbsida.
Läs merECHA har uppdaterat arbetsprogrammet för BPC (Biocidal Products Committee) gällande år 2017/2018. Flertalet intressanta ämnen kommer att diskuteras under de närmsta åren, bland annat konserveringsmedlet MBIT, MBO, etanol, propan-1-ol, (L+) Lactic acid, PHMB (1415; 4.7), HPT och Phenoxyethanol.
Läs merHar du erfarenheter och synpunkter på hur Reach fungerar, om man uppnår målen med lagstiftningen, vad förordningen får för effekter i samhället och för företag - gå in och svara på enkäten! Deadline för svar är den 28 januari!
Läs merBisfenol A och ytterligare 3 ämnen har nu tagits upp på ECHAs kandidatlista över särskilt farliga ämnen. Ämnen på kandidatlistan kan bli föremål för tillståndsprocessen enligt Reach-lagstiftningen.
Läs merEtt principiellt viktigt beslut togs av Kommissionen i september där man röstade ner Sveriges förslag att klassa akrylat-monomeren HDDA som så kallat SVHC (substance of very high concern). Det skulle blivit det första ämnet att klassas SVHC baserat på egenskapen allergiframkallande vid hudkontakt.
Läs mer