ECHAs inspektionsprojekt REACH-EN-FORCE 6, REF-6, har avslutats och visar på att 44 % av alla tillsynade produkter har brister i klassificering, märkning eller säkerhetsdatablad. Produkterna som tillsynades var framför allt tvätt- och rengöringsmedel, färg, lim och biocidprodukter.
Läs merBiocidproduktkommittén, BPC, har beslutat om sin opinion gällande Carbendazim. BPC stödjer användning av Carbendazim som filmkonserverande medel (Produkttyp 7). Ett positivt utlåtande från BPC gör det troligt med ett kommande godkännande från Kommissionen för den aktiva substansen. Carbendazim stöds även för användning som konserveringsmedel i byggnadsmaterial (Produkttyp 10).
Läs merECHAs vägledning till CLP Annex VIII om hur man anmäler information gällande kemiska produkter till Giftinformationscentralen enligt det harmoniserade formatet har översatts till all EU-språk. Det är version 2.0 av vägledningen som har översatts.
Läs merI Biocidförordningen finns krav på att leverantörer av aktiva substanser ska listas hos ECHA. ECHA tillhandahåller denna lista på sin hemsida och den uppdateras lite då och då. Listan kallas för Artikel 95-listan och är uppdaterad senast den 25 oktober 2019.
Läs merECHA har i ett projekt utövat tillsyn på 600 varor i 15 länder för att kontrollera om kravet på information om SVHC-ämnen efterlevs. Tyvärr har de konstaterat stora brister. I 88 % av fallen så har man konstaterat en brist i informationen om SVHC-ämnen i den tillsynade varan. De varor som inspekterades var textilier, plastprodukter, elektronik, golvmaterial etc. ECHA anser att informationen måste förbättras om REACH ska fungera som det är tänkt.
Läs merDen 12 november håller ECHA ett webinar om nanomaterial. Webinaret tar bland annat upp de nya kraven på information om nanomaterial i REACH-registreringar som börjar gälla i januari 2020.
Läs merLäs vad du missat i sommar om diklorometan, silver, trimetylamin, oktabenzon etc.
Läs merECHAs återkommande seminariedag om biocider hålls den 29 oktober i Helsingfors. På agendan står bland annat godkännanden av aktiva substanser, utvärdering av hormonstörande effekter samt biocidproduktfamiljer.
Läs merVägledningen till CLP Annex VIII har uppdaterats och är nu i version 2.0. ECHA har även uppdaterat sin notifieringsportal under sommaren. Vissa funktionaliteter har lagts till och förbättringar gjorts. Uppskjutandet av ikraftträdandet till 1 januari 2021 för konsumentprodukter löper på enligt plan.
Läs merECHA ska öka granskningen av registrerade ämnen enligt ett förslag från Kommissionen. Idag granskas ca 5 % av antalet REACH-registeringar. Detta vill Kommissionen öka till 20 % av antalet registreringar i varje mängdintervall. Målet är att förbättra underlag och data för ämnen i REACH-registreringen.
Läs merECHA har hållit ett webinar för att ge en uppdatering av förslaget till begränsning under REACH av avsiktligt tillsatta mikroplaster.
Läs merCLP reglerar den nya EU-harmoniserade anmälan till Giftinformationscentralen (Annex VIII till CLP). ECHA har nu publicerat vägledningen för detta. Vägledningen skriver bland annat att UFI-koden inte behöver anges som en del av CLP-märkningen vilket har varit en stor fråga i branschen. UFI-koden är en 16-siffrig kod som branschen bedömer kommer att ändras relativt ofta varför det skulle vara mycket svårt att ha den tryckt på etiketten.
Läs merECHAs rapport om möjliga restriktioner för mikroplast publicerades den 30 januari 2019. Rapporten ger en bild av vad ECHA vill gå vidare med. Den kommer att skickas på offentlig remiss i april 2019 då det finns möjlighet för branschen att komma med kommentarer.
Läs merECHA kommer att böra ta fram rekommendationer för hygieniska gränsvärden som ska gälla för EU-länderna. Kommissionen och ECHA har slutit ett avtal om att ECHA ska se över 4-5 hygieniska gränsvärden per år från och med år 2020. Tidigare har detta arbete gjorts av Kommissionens vetenskapliga kommitté SCOEL.
Läs merECHA: Flödet av information fungerar (för ämnen!) men att det krävs förbättringar vad gäller kvaliteten på dokumenten.
Läs merECHA anordnar ett webinar den 11 december kl. 10 om inrapporteringen av kemiska produkter till Giftinformationscentralen enligt det EU-harmoniserade systemet. ECHA kommer att gå igenom hur man kan förbereda och genomföra inrapporteringen. Det kommer även att vara möjligt att ställa frågor till ECHAs experter.
Läs merDatabasen kan bli relevant för tillverkare av färg eller lim när det ni sätter på marknaden definieras som varor (ex. förpackningsmaterial) och innehåller SVHC.
Läs merFrån och med den 5 januari 2021 ska företag som sätter varor på EU-marknaden som innehåller s.k. SVHC-ämnen över 0,1% rapportera in det till en databas hos ECHA
Läs merECHA har studerat nano-pigment på den Europeiska marknaden och konstaterar att kunskapen kunde vara bättre. De konkluderar att det saknas kunskap om många aspekter kring nano-pigment. Studien fokuserar på flertalet kemiska produkter, bland annat färg, tryckfärg och solskyddsprodukter.
Läs mer