Ett heldagsseminarium om nanomaterial i REACH hålls den 6 maj i Stockholm. Det arrangeras gemensamt av IKEM, KTF och SwedNanoTech, och vi har bjudit in Jenny Holmqvist, ECHA, Gregory Moore, Kemikalieinspektionen och David Carlander, Nanotechnology Industries Association till Stockholm för att räta ut frågetecknen kring hur olika substanser i nanoform ska registreras i REACH.
Läs merECHA har lämnat in ett begränsningsförslag för formaldehyd och formaldehydavspaltare som innebär att inga varor får sättas på marknaden om de emitterar mer än 0,124 mg/m3.
Läs merECHA: Flödet av information fungerar (för ämnen!) men att det krävs förbättringar vad gäller kvaliteten på dokumenten.
Läs merBisfenol A, “Dechlorane Plus”™, härdarna HHPA och MHHPA samt 2-methoxyetanol och 2-etoxyethanol är exempel på ämnen som har kommit ett steg längre mot att bli föremål för tillståndsprocessen enligt Reach.
Läs merKonsumenter kommer snart att få möjlighet att fråga efter SVHC-ämnen i produkter via en app i mobilen. Ett EU-gemensamt projekt har pågått under några år med målsättningen att konsumenter lättare ska kunna ta del av information om SVHC-ämnen enligt artikel 33 i REACH.
Läs merDen 17-18 oktober 2018 är det dags för årets upplaga av Kemikaliedagarna. Varmt välkommen till Gothia Towers i Göteborg för två dagars konferens fullspäckad med aktuell, matnyttig och tankeväckande information från myndigheter, akademi och industri. Mer information kommer inom kort.
Läs merKommissionen har gett ECHA i uppdrag att utreda ett förslag till restriktion för avsiktligt tillsatta mikroplaster i diverse olika produkter. Restriktionen ska ske i enlighet med REACH bilaga XV. Förslaget omfattar både konsumentprodukter och produkter för yrkesmässig användning. Det kan röra sig om olika kemiska produkter som t.ex. färg eller lim.
Läs merFunderar du på hur exponeringsscenarier (ES) ska läsas, hanteras och följas? KTF och IKEM arrangerar gemensamt en tvådagars workshop om exponeringsscenarier. Arbetsmiljöverket kommer att prata om erfarenheter av tillsynen av ES och Janice Robinson från europeiska färgbranschen, CEPE, kommer att presentera SUMI-konceptet mm.
Läs merNyligen blev det klart att Janice Robinson från europeiska färgbranschen, CEPE, kommer att delta på workshopens andra dag för att presentera SUMI-konceptet.
Läs merTyskland har föreslagit att EU ska införa krav på utbildning innan hantering av produkter innehållande >0,1% diisocyanatmonomerer. Nu finns det möjlighet att lämna synpunkter på förslaget på ECHAs webbsida.
Läs merEnligt den danska Miljöstyrelsen, har EU nu röstat igenom att fyra specificerade ftalater, DEHP, DIBP, DBP och BBP skall klassificeras som hormonstörande
Läs merUnder förmiddagen presenteras vi aktuella frågor inom flera EU-lagstiftningar till exempel förordningen för klassificering och märkning - CLP, biocidförordningen och tvätt- och rengöringsmedelsförordningen. Eftermiddagen kommer att vara fokuserad på Reach-förordningen.
Läs merUnder 2017 kommer ett tillsynsprojekt att pågå och i vår kommer Kemikalieinspektionen, Arbetsmiljöverket och kommuner/länsstyrelsen att göra gemensamma inspektionsbesök ute hos verksamheter som hanterar kemiska produkter.
Läs merFunderar du på hur exponeringsscenarier (ES) ska läsas, hanteras och följas? KTF och IKEM arrangerar gemensamt en tvådagars workshop om exponeringsscenarier den 9-10 maj på Näringslivets Hus i Stockholm.
Läs merHar du erfarenheter och synpunkter på hur Reach fungerar, om man uppnår målen med lagstiftningen, vad förordningen får för effekter i samhället och för företag - gå in och svara på enkäten! Deadline för svar är den 28 januari!
Läs merBisfenol A och ytterligare 3 ämnen har nu tagits upp på ECHAs kandidatlista över särskilt farliga ämnen. Ämnen på kandidatlistan kan bli föremål för tillståndsprocessen enligt Reach-lagstiftningen.
Läs merEtt principiellt viktigt beslut togs av Kommissionen i september där man röstade ner Sveriges förslag att klassa akrylat-monomeren HDDA som så kallat SVHC (substance of very high concern). Det skulle blivit det första ämnet att klassas SVHC baserat på egenskapen allergiframkallande vid hudkontakt.
Läs merKemikaliemyndigheten ECHA har publicerat en uppdaterad lista över vilka ämnen som ska utvärderas under 2017-2019 i den så kallade CoRAP, Community Rolling Action Plan. Denna plan omfattar utvärdering av ett stort antal ämnen och många av dessa har bäring på lim- och färgprodukter, som t ex MDI, olika ftalater samt Vinylacetat.
Läs merKansliet har satt agendan för vårens utbildningar 2017. Boka i almanackan redan nu.
Läs merCEPE och ”Cobalt Development Institute - CDI” efterlyser företag som levererar alkydfärger innehållande koboltsickativ till leksaksbranschen. De behöver data för att kunna göra exponeringsscenario för denna användning. I brist på data kommer de att avråda från användning i e-SDS.
Läs mer