Regeringen uppdrar åt Boverket att till maj 2023 utreda förutsättningar för att införa gränsvärden för klimatdeklarationerna, vilka ska gälla från 2027.
Läs merEfter två på varandra följande digitala årsmöten, är det nu förhoppningsvis dags för ett klassiskt fysiskt årsmöte med FEICA, den 14-16 september 2022 på Grand Elysée Hotell i Hamburg, Tyskland.
Läs merNu pågår en konsultation om reglering av polymera material i färg. Organisationen Environmental Action har publicerat en rapport “Plastics paint the environment” som utmålar färg som en mycket större källa till mikroplaster i miljön än många tidigare rapporter. EA påstår att 58% av plast i färg hamnar i miljön som mikroplast och att byggsektorn står för den absolut största delen. Kommissionen har därför åter vänt fokus mot att reglera färg. Nu pågår en konsultation fram till den 17 maj där Kommissionen vill ha in synpunkter och framställer ett antal förslag på regleringar.
Läs merEU-kommissionen har presenterat ett lagförslag om due diligence med krav på att stora europeiska bolag skall verka mot bland annat barnarbete, inte kränka mänskliga rättigheter eller bryta mot miljöstandarder.
Läs merSVEFFs förslag om övergångsregler som förenklar transport av miljöfarlig färg är nu officiellt godkända. Nu har även Finland, Schweiz, Italien och Nederländerna signerat det multilaterala avtalet om transport av färg.
Läs mer
SVEFF kommer att svara på remissen om småhus från svanen. Ett första utkast till svar är klart och har kommunicerats via Miljögruppen.
Läs merSenaste nytt om standarder för färg och lack finns sammanställt av Peter Weissenborn.
Läs merSVEFFs förslag om övergångsregler som förenklar transport av miljöfarlig färg är nu officiellt godkänt. Sverige, Norge, Tyskland, Frankrike och Spanien har signerat det multilaterala avtalet.
Läs merNy remiss för svanenmärkta byggnader med sista svarsdag 15 mars.
Läs merREACH-förordningen genomgår just nu en revision vilket är en del i EUs Green Deal. Den publika konsultationen är öppen och pågår nu och fram till den 15 april. Kansliet kommer givetvis att ta upp detta och behandla den, framförallt på vår Miljögrupps möten och koordinera svaret från SVEFF.
Läs merEn listning på kandidatlistan innebär att det råder informationskrav för tillverkare och distributörer av varor när ämnet finns i en vara i en koncentration som överskrider 0,1%. För tillverkare av kemiska blandningar innebär det att ämnena ska anges i säkerhetsdatabladet.
Läs merKonkurrensverket fick under 2021 uppgift av regeringen att genomlysa konkurrensen avseende byggmaterial på den svenska marknaden. Denna rapport är nu publicerad med en del kritik mot bedömningssystemen.
Läs merCEFICs rapport om EUs strategi för hållbarhet (Chemicals Strategy for Sustainability) och dess påverkan på ämnen har analyserats av den holländska Färgföreningen och Limföreningen och slutsatsen är långtgående konsekvenser för blandningar.
Läs merSVEFF hälsar varmt välkommen till en fullmatad digital utbildning i sex delar om tvätt- och rengöringsmedel under perioden 15-31 mars 2022. Alla tvätt- och rengöringsmedel lyder under extra lagkrav genom EUs förordning för tvätt- och rengöringsmedel. Målartvätt och andra ytrengöringsmedel är exempel på produkter som ingår i omfattningen.
Läs merEFSA föreslår drastiskt sänkt tolerabelt dagligt intag av bisfenol A.
Läs merDen europeiska branschföreningen CEPE har startat en socioekonomisk studie gällande branschens behov och användning av aktiva substanser som används som konserveringsmedel (PT 6) och film-skyddande medel (PT 7). Svara gärna på enkäten senast den 7 januari.
Läs merFrån och med nästa år ska förpackningsproducenter rapportera mängd och materialslag till Naturvårdsverket. Om en förpackning består av flera olika material ska man rapportera varje materialslag separat för varje fraktion som utgör mer än 5 % av den totala vikten av förpackningen.
Läs merEU-Kommissionen har presenterat en Kemikaliestrategi som del av den Gröna given/Green Deal. En av de viktigaste förslagen kan vara det om att införa en blandningsfaktor (Mixture Assessment Factor – MAF) i Reach. Läs mer om varför den är viktig och vad som händer just nu!
Läs merArbetsmiljöverket föreslår att ta bort svenskt utbildningskrav för produkter som innehåller diisocyanater med anledning att det nu kommer krav på utbildning enligt EU-lagstiftning.. Vi har besvarat en remiss för Arbetsmiljöverkets ändringsförslag där vi föreslår att man hittar en alternativ skrivning som undanröjer risk för dubbelreglering samtidigt som nuvarande skyddsnivå bibehålls.
Läs mer