Det första är en kostnadsfri information om nyheterna i kraven för säkerhetsdatablad som är obligatoriska from 1 januari 2023. Sedan finns chans att lära sig grunderna i klassificerings- och märkningsförordningen, CLP, samt en genomgång av grunderna i hur man tar fram ett säkerhetsdatablad och kraven avseende exponeringsscenarier. Vi har tagit fram ett paketpris för medlemmar om man går både CLP-kursen och kursen för Säkerhetsdatablad och exponeringsscenarier.
Läs merSVEFF har tagit fram ett svar på Kommissionens förslag till ramverk gällande “Ecodesign for sustainable products”. Ramverket sätter de huvudsakliga regelverket för hur man i senare skede tar fram detaljerade regler för t.ex. dekorativ färg.
Läs merSVEFF har uppnått ett förlikningsavtal med FärgRiket AB om marknadsföring.
Läs merSenaste nytt om standarder för färg och lack finns sammanställt av Peter Weissenborn.
Läs merEtt antal medlemsländer ämnar ta fram förslag på begränsning av allergiframkallande ämnen i blandningar för konsumenter. Det är ju relevant för ex. konserveringsmedel. Nu finns möjlighet att lämna input som kan ligga till grund för regleringen.
Läs merTyskland bedömer att aminen DMDC, 2,2'-dimethyl-4,4'-methylenebis(cyclohexylamine, CAS 6864-37-5 kan behöva en harmoniserad klassificering som Repr 1B (eller Repr 2).
Läs merFEICA bjuder den 17 juni in alla sina medlemmar till ett webinarium om uppdateringen av REACH och hur det påverkar Lim- och fogindustrin.
Läs merArbetsmiljöverket har publicerat en ändringsföreskrift till Kemiska Arbetsmiljörisker: AFS 2022:1. Ändringen handlar om utbildningskraven för hantering av diisocyanater och syftet är att undvika dubbelreglering när EU:s krav på utbildning för diisocyanater träder i kraft i 23 augusti 2023. Det är också det datumet som ändringsföreskriften träder i kraft.
Läs merSenaste nytt om standarder för färg och lack finns sammanställt av Peter Weissenborn.
Läs merDen 18e ändringsföreskriften till CLP är nu publicerad! Den innehåller nya och ändrade klassificeringar av en rad ämnen ex. bisfenol A, bisfenol S och 2-ethylhexanoic acid. Föreskriften träder i kraft den 23 maj och övergångstiden pågår till den 23 november 2023.
Läs merAtt främja alternativa lösningar som inte kräver färg, att reglera andelen plast i färg eller att öka andelen biologiskt nedbrytbar plast i färg är några av de åtgärder som Kommissionen överväger för att komma tillrätta med mikroplaster som släpps till miljön. De efterfrågar input innan den 17 maj
Läs merWorld Coatings Council har skickat in ett förslag till sommarens FN-möte om transport av farligt gods. Förslaget syftar till att miljöfarlig färg i förpackningar upp till 30 L/Kg ska undantas från transportlagstiftningen.
Läs merSenaste nytt om standarder för färg och lack finns sammanställt av Peter Weissenborn.
Läs merEU-kommissionen har den 30 mars antagit förslagen om den första delen av Circular Economy Package, centrala avsnitt i “den gröna given” eller Green Deal. Av störst betydelse för färg- och limbranschen: Förslaget till förordning om ekodesign för hållbara produkter och översynen av förordningen om byggprodukter samt ändring av direktivet om konsumenträttigheter.
Läs merSVEFF och KTF Utbildning bjuder in till en halvdag om plastförpackningar.
Läs merGreen Deal kommer att innebära genomgripande förändringar för alla företag i EU och färg- och limbranschen är inget undantag. Det kommer att förändra vilka råvaror vi använder, hur vi formulerar våra produkter, vilken information vi ska lämna till myndigheter, hur vi ska kommunicera kring hållbarhet till våra kunder och sist men inte minst villkor hos finansiella aktörer.
Läs merFN har beslutat om inrättandet av en forskarpanel kring miljöfarliga kemikalier med start från 2024.
Läs merIntresset för plast- och förpackningsfrågor har ökat markant den senaste tiden. Därför anordnar KTF Utbildning, IKEM och Svensk plaståtervinning en digital plasthalvdag för dig som vill lära dig mer om olika plastförpackningar.
Läs mer