ECHA har nu publicerat förslaget till begränsning för PFAS. Förslaget har tagits fram av 5 medlemsländer i EU, varav Sverige är ett. Det föreslagna begränsningen kommer att beröra ungefär 10 000 ämnen enligt den definition av PFAS som myndigheterna arbetar efter.
Läs merSenaste nytt om standarder för färg och lack finns sammanställt av Peter Weissenborn.
Läs merDokumentet ger en översikt om vilka regler som gäller för hantering av olika härdplaster - utbildningskrav enligt nya EU-regler och svenska krav på utbildning, information och läkarkontroll.
Läs merNästa regulatoriska uppdatering med europeiska färgföreningen CEPE äger rum den 27 januari 2023 mellan kl 10:00 och 12:30.
Läs merBisfenoler används i tillverkningen av epoxi, akrylater, vinylestrar mfl. De föreslås nu begränsas. Konserveringsmedlet IPBC föreslås få en sänkt klassificeringsgräns för miljöfara. ECHA har utvärderat gruppen glycidylestrar/etrar och rekommenderar att de begränsas.
Läs merUtkastet till revidering av CLP -förordningen kom den 19 december. CLP står för Klassificering, märkning och förpackning av kemiska ämnen och blandningar. Här är kansliets första analys av de viktigaste ändringar som kan få negativa följder, positiva nyheter och ändringar med oklar påverkan
Läs merTillämpningen av ramverket är forskning- och innovations aktiviteter i EU. Det är inte tänkt att tillämpas i de aktuella revideringarna av EU:s kemikalielagstiftning men potentiellt i framtida regelverk.
Läs merBedömningsföretaget Sunda Hus har precis skickat ut en remiss på sina nya kriterier version 6.2 på remiss med önskat svar till den 28 februari.
Läs merGlöm inte bort att nyttja SVEFFs samköpsavtal som vi har med de andra föreningarna på kansliet. Exempelvis 15 % rabatt på Scandics boende och konferenser samt 12 % rabatt på Volvobilar.
Läs merSenaste nytt om standarder för färg och lack finns sammanställt av Peter Weissenborn.
Läs merMed anledning av förra veckans besked från EU-domstolen om att upphäva kommissionens klassificering av titandioxid, höll titandioxidbranschen ett webinar om vad det innebär och vad som händer nu.
Läs merUnder 2021 använde Sverige nära 1,5 miljoner ton förpackningar till varor och transporter. Det visar ny statistik över landets förpackningsavfall. Siffrorna visar också att 62 procent av allt förpackningsavfall materialåtervanns.
Läs merIdag har EU-Kommissionen antagit andra paketet för Cirkulär ekonomi ”Circular economy package II”.
Den innehåller förslag på ny förordning om förpackningar och förpackningsavfall med bland annat tidssatta mål för användning av återvunnen plast i plastförpackningar samt ett ramverk för biobaserad, bionedbrytbar och komposterbar plast.
Läs merTitanium Dioxide Manufacturers Association (TDMA) organiserar, med anledning av EU-domstolens utslag (se föregående nyhet om titandioxid) ett webinar med uppdatering om de senaste nyheterna kring utvecklingen avseende titandioxids klassificering.
Läs merDomstolen menar att effekter som observerats i laboratoriestudier beror på fysikaliska effekter och att det inte har någon bäring på ämnets inneboende egenskaper. Nu återstår det att se om Kommissionen överklagar domen, något de måste göra innan den 2 Februari 2023.
Läs merDen 25-26 maj 2023, lunch till lunch kommer vi att avhålla Sveffs vårmöte i Stockholm. Läg undan detta datum redan nu i almanackan så kommer inbjudan som vanligt under våren.
Läs merEuPIA annonserar en “save the date” för vårens årliga konferens som kommer att gå av stapeln i Bologna, Italien, den 20-21 april 2023.
Läs merEU-övergripande tillsynsprojekt enligt Reach bedrivs regelbundet. Nästa projekt kommer att fokusera på varor och kemiska produkter som importeras från utanför EU.
Läs mer