Ett förlikningsavtal har uppnåtts mellan SVEFF och företaget Helsingö avseende deras otillbörliga marknadsföring med miljöpåståenden.
Läs merSenaste nytt om standarder för färg och lack finns sammanställt av Peter Weissenborn.
Läs merDet händer saker inom producentansvaret för förpackningar. En ny förordning som trädde i kraft 1 januari i år. Senast den 1 november 2023 måste alla producenter vara anslutna till en godkänd producentansvarsorganisation (PRO).
Läs merSVEFF svarar på remiss om ändringar av CLP-förordningen. Vi tycker att nuvarande lagkrav, att texten på etiketter ska vara lätt att läsa bör räcka. Kommissionen föreslår införa krav på minsta textstorlek från “8 pt” för förpackningar upp till 3 liter och ända upp till “20 pt” för förpackningar över 500 liter.
Läs merKriterier för hormonstörande ämnen för hälsa och miljö, PBT/vPvB och PMT/vPvM är nu publicerade. De ska börja tillämpas för kemiska ämnen from 1 maj 2025 och för kemiska blandningar 1 maj 2026.
Läs merDen 25-26 maj träffas vi i Solna på Scandic Järva Krog. Vi välkomnar alla medlemmar att delta för sektionsmöten, formellt möte, föredrag samt samkväm.
Läs merMiljöpåståenden som riktas till konsumenter i EU måste förhandsgodkännas av ett ackrediterat kontrollorgan. Det gäller inte bara påståenden om produkter utan även påståenden man gör om sitt företags miljöarbete. Detta enligt ett förslag till direktiv som Kommissionen presenterat.
Läs merDen 28 november bjuder Byggmaterialindustrierna och Nordbygg in till en branschdag om byggmaterial med intressanta diskussioner och föredrag.
Läs merEU-kommissionen siktar på regelförbättring som en del att stärka konkurrenskraften inom EU.
Läs merSunda Hus ändrar den föreslagna giltighetstiden från tre år till fem år och minskar kostnaden för en ombedömning som inte omfattar några större förändringar.
Läs merVi stödjer Kommissionens intentioner att öka cirkulariteten och att minska resursförbrukningen av förpackningsmaterial. Vi ser dock möjlighet att stärka harmoniseringen av regelverket, att öka flexibiliteten vid tillämpningen av exempelvis beräkning a återvinningsgrad och att vissa förtydliganden kan göras om vad som omfattas av förordningen.
Läs merSVEFF anordnar en kostnadsfri och digital seminarieserie om förpackningar exklusivt för medlemmar tillsammans med Förpackningsinsamlingen FTI, Svensk Plaståtervinning, Livsmedelsföretagen och Design o Pack. Seminarieserien är i tre delar och fokuserar på förpackningsdesign, återvinning och regelverken inom området.
Läs merSenaste nytt om standarder för färg och lack finns sammanställt av Peter Weissenborn.
Läs merInom kort kommer Boverket att skicka ut på remiss nya föreskrifter avseende säkerhet vid användning och regler om skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö.
Läs merEuropeiska Färgföreningens nyhetsbrev för februari innehåller information om överklagan av domen mot titandioxid-klassificeringen, kampanj om fördelar med dekorativ färg och valet mellan Byggproduktförordningen eller Ekodesignförordningen.
Läs merVårens kurser från IVL om eBVD-systemet.
Läs merEU-domstolens annullering av klassificeringen av titandioxid överklagad av Frankrike.
Läs merPå EU-nivå kommer nu ändrade gränsvärden för hur mycket arbetstagare får exponeras för bly respektive diisocyanater. Gränsvärden för detta finns redan i Sverige och eftersom de uttrycks på olika sätt är det svårt att göra en rak jämförelse. Det går inte att utesluta att gällande svenska gränsvärden kan behöva sänkas.
Läs merVid ett nordiskt möte via TEAMs berättade den danska färg och limföreningen FDLF att det är ett mycket stort fokus på PFAS i Danmark och många frågor ställs till tillverkare av olika kemiska produkter såsom färg, lim och fog.
Läs mer