Information om BASTAs kriterieändringar avseende hormonstörande ämnen för 2020
Den 1 juli 2020 träder BASTAs nya kriterier i kraft avseende hormonstörande ämnen. Kriterierna gäller redan idag, parallellt med den gamla EDS-databasen, men med en övergångstid fram till 1 juli 2020. Haltgränsen i produkter för registering är som tidigare 0,1%.
Hormonstörande ämnen
I avsaknaden av från EU gällande kriterier har BASTA länge använt sig av den sk EDS-databasen vilken listar ett antal ämnen och prioriterar mellan dessa hur EU skall undersöka dessa. Detta är inte en lämplig databas att basera ett BASTA-kriterium på, me i brist på andra kriterier valdes denna.
Under 2019 deltog SVEFF i arbetet med att ta fram nya kriterier för BASTA, då EDS-databasen ansågs för gammal och ouppdaterad och detta resulterade i nya kriterier för BASTA, grundade mer i lagstiftningen inom EU.
I korthet går det ut på att leverantören i första hand skall kontrollera den lagstiftning som finns och de ämnen som redan idag är klassificerade som hormonstörande. Därefter skall det kontrolleras om övriga ämnen har indikatorer på om de kan vara hormonstörande. En indikator är om ämnet finns på EUs CoRAP-lista, på en lista över ämnen från det danska centret för hormonstörande kemikalier och slutligen SIN-listan. Ämnena skall finnas där med anledning av misstänkt hormonstörning. Om ett ämne finns med på någon av dessa listor, men leverantören och framförallt råvarutillverkaren känner att ämnet i fråga inte uppfyller EUs definition på om ett ämne skall betraktas som hormonstörande, så kan detta överklagas till BASTA. Om BASTA finner att leverantörens argument är korrekta, så är ämnet att betrakta som icke hormonstörande, oavsett dess existens på någon av ovanstående listor.
Hela denna process finns beskriven i BASTAs vägledningsdokument, vilket finns länkat här:
B2369 Guidance Document Endocrine Disrupters
Tillämpningen av dessa kriterier finns länkad här:
Hela BASTAs informationssida om hormonstörande ämnen finns länkad här:
Observera att fram till 1 juli 2020 gäller fortfarande EDS-databasen som kriterium och därefter finns det fortfarande ett krav om att informera om ett ämne finns här, med anledning av att Miljöbyggnad fortfarande använder detta. Under våren skall SVEFF och BASTA försöka att besöka Sweden Green Building Council och få dem att anamma BASTAs regler för hormonstörande ämnen, så att vi helt kan släppa EDS-databasen.