Miljö och hälsa
Färg- och limbranschen har länge arbetat med att förbättra produkterna avseende miljö och hälsa. Den viktigaste målsättningarna inom branschen är att sätta säkra och hållbara produkter på marknaden, både för människa och miljö.
REACH ger säkrare produkter
Alla tillverkare av kemiska ämnen är ansvariga för att ta reda på om ämnena innebär någon risk för hälsa och miljö. Bedömningen baseras på känd kunskap om ämnena, och förbättras och förnyas kontinuerligt. Att ta fram ny information om kemiska ämnen är en av grundtankarna med den Europeiska kemikalielagstiftningen REACH. Målsättningen är att hela tiden få säkrare kemiska produkter.
Den nya informationen om kemiska ämnen hjälper alla tillverkare att ständigt förbättra sina produkter. Det är så produktutvecklingen sker. Målsättningen är att alltid sätta säkra och väl dokumenterade produkter på marknaden.
– Förändringar i bedömningen av ämnen sker varje dag, säger Olof Holmer, VD på Sveriges Färg och Lim Företagare. Testmetoderna som används förbättras och blir mer noggranna. Det är positivt att REACH äntligen ger något tillbaka till tillverkarna och bidrar till positiv utveckling.
Ibland kan ny kunskap om ämnen komma plötsligt, ibland tar det längre tid. Men det är inget ovanligt utan sker hela tiden. Oftast förmedlas den nya kunskapen i uppdaterade säkerhetsdatablad. Oavsett när ny kunskap blir känd så påbörjas produktutvecklingen hos färgtillverkarna direkt. REACH anger att ny kunskap ska förmedlas utan onödigt dröjsmål. Färgbranschen tolkar att rimlig tid är ca 6 månader för att möjliggöra utfasning och produktutveckling.
Informationen ovan är framtagen då vi på senare tid har fått många frågor om hur färgbranschen jobbar med miljö- och hälsofrågor. Informationen kommer att kompletteras framöver.
Substitution av ämnen
En stor milstolpe för förbättrad arbetsmiljö var utfasning av lösningsmedel ur färgerna. Utvecklingen av produkter utan lösningsmedel gjordes under andra halvan av 1900-talet. Idag är näst intill all färg för konsumenter och yrkesmålare vattenburen. Exempel på utfasningar av ämnen för att förbättra produkterna är:
Blyvitt
Karbendazim
Blykromat
Pentaklorfenol
Nonylfenoletoxylater
Aromatisk lacknafta
Kortkedjiga klorparaffiner
Blymönja
Dietylhexylftalat (DEHP)
När ny kunskap om ämnen tas fram sker en ständig förbättring av produkterna. Kontinuerlig förbättring av produkterna har alltid gjorts och kommer att fortsätta göras. REACH, den europeiska kemikalielagstiftningen, har till syfte att ta fram ny kunskap om ämnen, vilket är mycket positivt för tillverkare som vill fokusera på säkerhet inom miljö och hälsa.
Information om miljö- och hälsoarbete i färg- och limbranschen har tagits fram då vi ofta får frågor om det.
Färg- och limavfall
Rengöring av verktyg
Sveff har tagit fram en branschrekommendation för rengöring av verktyg såsom penslar, rollers och tråg. Denna rekommendation riktar sig till konsumenter i första hand. Läs rekommendationen här.
Produktrester
Rester av färg- och lackprodukter, lim och lösningsmedel ska inte hällas i avloppet eller kastas med vanligt avfall utan lämnas till miljöstation eller återvinningscentral.
Färgrester är inte alltid ”farligt avfall”. I avfallsförordningen, SFS 2011:927, finns en förteckning över olika typer av avfall. För varje avfallstyp anges en sexsiffrig kod. Koden följer den Europeiska avfallskatalogen, European waste catalogue (EWC). Farligt avfall är markerat med en asterisk (*) i förteckningen.
Vid information riktad till konsumenter brukar kommuner likställa all färg med farligt avfall. Är man en större entreprenör eller industriell verksamhet är det lönt att dela in färgresterna i ”farligt avfall” och annat avfall då kostnaden för omhändertagande skiljer sig mycket åt.