Mikroplast och färg
Vad är mikroplast?
Mikroplast är ett samlingsnamn för små, små plastfragment. Det kan vara tillverkat som mikroplast, eller bildas vid slitage eller nedbrytning av plast. På senare tid har förekomsten av mikroplaster i miljön uppmärksammats som ett problem eftersom de tar lång tid att brytas ner och de finns överallt. Därför har man börjat lagstifta för att minska tillförsel av mikroplast till miljön.
Är färg en källa till mikroplast?
Färg används för att skydda och försköna ytor. Polymera bindemedel används för att få pigmentet att fästa på ytan och för att skydda underlaget från väder och vind. De vanligaste bindemedlen är utvecklade för att stå emot just väder och vind. Därför är det rimligt att anta att färgflagor uppfyller definitionen mikroplast och kan ta mer eller mindre lång tid att brytas ner om de kommer ut i miljön.
Vad kan jag som konsument eller proffsmålare göra för att minska utsläppet av mikroplast från färg?
1. Häll inte ut färg i avloppet. Oavsett vilken färg det handlar om är det en kemisk produkt som vi rekommenderar att lämna på miljöstation. Läs mer om hur vår film om hur du bör rengöra penslar och verktyg.
2. Sköt underhållet och måla om i tid – att inte låta färgfilmen brytas ner i sådan grad att den flagar från ytan.
3. Samla upp färgflagor och slipdamm när du skrapar färg så det inte hamnar i miljön eller i avloppet. Släng det i brännbart om du inte har anledning att tro att det ska hanteras som farligt avfall.
4. Var noga med underarbetet när du målar för att ge bästa förutsättningar för ett långvarigt resultat.
Kan jag välja en färg som inte ger upphov till mikroplast?
Det är många aspekter som styr vilken typ av färg som är lämplig för ditt projekt. Man målar ju för att försköna och skydda, därför bör du välja en färg som fungerar tekniskt och som du tycker ger ett vackert resultat. Om du ska måla på en yta som redan är målad sedan tidigare är det särskilt viktigt att välja rätt typ av färg och göra ett bra underarbete. En generell tumregel är att använda samma typ av färg som använts tidigare. Läs på och fråga sedan i färgbutik.
Teoretiskt sätt så bör färg med bindemedel som förekommer i naturen och som inte modifierats kemiskt, exempelvis linolja, eller färg med oorganiska bindemedel, exempelvis kalk, brytas ner lättare i miljön och därför inte finnas kvar som mikroplast. Men tänk på att det kan finnas andra miljöaspekter med de färgresterna och nedbrytningsprodukterna. Därför är det alltid en bra idé att följa råden ovan för att undvika spridning av färg och flagor i miljön.
Hur jobbar färgbranschen med frågan?
Färgbranschen vill ge bra instruktioner om hur man kan minska utsläppet av mikroplast från färg. Dessutom välkomnar branschen mer forskning på området. Det är viktigt att de åtgärder som sätts in på området är effektiva och ändamålsenliga. Det behövs bättre metoder att identifiera mikroplaster och deras källor för att veta att åtgärderna sätts in på rätt ställe. Det behövs mer kunskap kring vilka negativa konsekvenser mikroplaster kan ha i miljön för att vi ska veta hur vi bäst minimerar dem.
Det finns flera viktiga frågor att ställa sig: Färg är inte som sugrör i plast som relativt enkelt kan bytas ut mot sugrör i papper eller rostfritt stål. Färg tas fram för att vara möjlig att applicera och vara motståndskraftig mot nedbrytning. Är det rätt väg att gå att använda mer lättnedbrytbara polymerer i färg eller kan det ge motsatt effekt? Vad blir konsekvenserna av att inte använda färg? Hur påverkar det hållbarheten av de strukturer och ytor färgen avser skydda?
Vi tror att bindemedel i färg kommer att fortsätta utvecklas för att vara mer motståndskraftiga i applikationer där beständighet är en viktig egenskap. Det är avgörande för att få maximal livslängd hos de ytor som målas och ett bra sätt att hushålla med resurser.