BPA är nu på kandidatlistan

Bisfenol A och ytterligare 3 ämnen har nu tagits upp på ECHAs kandidatlista över särskilt farliga ämnen:

  • Bisfenol A (4,4-isopropylidendifenol). Ämnet förs upp på listan på förslag från Frankrike på grund av sina reproduktionstoxiska egenskaper. BPA är en monomer till polykarbonat- och epoxiplaster.
  • Det högfluorerade ämnet PFDA (perfluordekansyra) och dess natrium- och ammoniumsalter. PFDA förs upp på kandidatlistan på förslag från Sverige eftersom det är långlivat i miljön, bioackumulerande och reproduktionstoxiskt. Högfluorerade ämnen används i låga halter i många produkter eftersom de har förmåga att bilda släta, vatten-, fett- och smutsavvisande ytor.
  • 4-HPBL (4-heptylfenol) på grund av ämnets hormonstörande egenskaper i miljön. Förslaget om att lägga till ämnet på listan har förts fram av Österrike.
  • PTAP (4-tert-pentylfenol, CAS 80-46-6) en nonylfenol som används som intermediär för att göra fenolhartser som föreslagits av Tyskland, på grund av hormonstörande egenskaper i miljön.

Läs mer på ECHAs webb

Ämnen på kandidatlistan kan bli föremål för tillståndsprocessen enligt Reach-lagstiftningen. Det innebär att alla användningar som inte beviljats särskilt tillstånd för är förbjudna efter ett visst datum.

När ett ämne har tagits upp på kandidatförteckningen ställer det vissa krav på företag som tillverkar, importerar eller använder ämnet. Om att ämnet ingår i en vara i en halt över 0,1% ska leverantören av varan informera om detta och i vissa fall även gör en anmälan till ECHA om i vilken typ av vara ämnet ingår. Konsumenter har på begäran rätt att få motsvarande information kostnadsfritt inom 45 dagar från leverantören av varan.

 

 

Föregående
Föregående

Reach-översyn 2017

Nästa
Nästa

Remiss, Miljöbyggnad 3.0