Sveff träffade KemI om titandioxid
Torsdagen den 16 februari träffade Sveff och representanter från TDMA (Titanium Dioxide Manufacturers Association) Kemikalieinspektionen för att diskutera det franska förslaget att klassificera titandioxid som cancerframkallande.
- Toxikolog David Warheit (US) från Chemours och Rüdiger Battersby (DE) från EBRC Consulting höll en presentation för att förklara varför branschen inte anser att titandioxid är cancerframkallande hos människa.
- De studier som klassificeringsförslaget baseras påvisar bildning av tumörer i lungor hos råttor som exponerats för extrema halter (250 gm/m3) titandioxid. Tumörer bildades inte vid de lägre exponeringsnivåerna. Idag skulle det inte vara tillåtet att göra motsvarande djurförsök.
- Toxikologerna presenterade på vilket sätt råttors lungor skiljer sig från människan och även från möss och hamster. Skadan uppkommer som en följd av att råttans lunga inte klarar att göra sig av med partiklarna vid den högsta experimentnivån – det blir en s.k ”lung overload”. Detta i sin tur orsakar inflammation som leder till tumörer.
- Man kan såklart inte göra tester på människor vid motsvarande halter. De högsta exponeringsnivåerna människor utsätts för sker vid utvinning och bearbetning av titandioxid som råvara och epidemiologiska studier av ett stort antal arbetare visar inte på någon ökad risk för cancer.
- Toxikologerna förklarade att de effekter som noterats hos råttor inte är unika för titandioxid utan är detsamma för andra svårlösliga partiklar.
- KemI ställde frågor kring varför det inte finns vetenskaplig konsensus kring att ”lung overload” inte skulle kunna ske hos människa och hur det kan komma sig att IARC och andra vetenskapliga organ har klassat TiO2 som cancerframkallande.
- Warheits svar var att hans uppfattning delas av de experter på inandningstoxikologi som han känner till men att det är svårt att få en skriftlig konsensus på att en effekt aldrig kan inträffa. Så fungerar inte vetenskapen, det är i princip omöjligt att bevisa en icke-effekt.
- IARCs klassificering från 2006 baserar sig på samma studie som franska förslaget gör och är därför inte tillämpbart av samma anledning som beskrivs ovan.
Vad händer nu?
Kemikalieinspektionen har redan svarat i den allmänna konsultationen som pågick sommaren 2016. Den 8 mars kommer ECHAs riskbedömningskommitté att diskutera klassificeringsförslaget. Där deltar oberoende experter som inte har direkta samtal med industrin. Kommittén har till november 2017 på sig att komma fram till en gemensam rekommendation. Därefter kommer förslaget tas upp till beslut i ECHAs medlemsstatskommitté där Kemikalieinspektionen ska presentera Sveriges ståndpunkt.
Sveff kommer självklart att fortsätta arbeta med frågan. TDMAs rapport från mötet och presentationen kommer att distribueras till Miljöutskottet.