Tillsyn av konserveringsmedel i färg och lim

KemIs tillsynsrapport om konserveringsmedel i färg och lim. Det är en uppföljning av tidigare tillsyn gällande konserveringsmedel i färg. Glädjande konstateras att de flesta produkterna är rätt klassificerade och korrekt märkta. 41 produkter ingick i tillsynsprojektet från 16 företag. Från de ärenden där analysresultat inte stämt överens med märkning och uppgifter i SDS, kan konstateras att det är mycket viktigt att ha en dialog med leverantörer gällande innehåll av konserveringsmedel i råvarorna.

Läs mer i KemIs pressmeddelande här:

http://www.kemi.se/nyheter-fran-kemikalieinspektionen/2017/farg-och-lim-innehaller-ofta-allergiframkallande-amnen/

Sveff menar att det är mycket viktigt att produkter är korrekt klassificerade och märkta, därför är det positivt men denna typ av tillsyn.

Sveff menar även att:

  • Konserveringsmedel tillsätts för att bibehålla funktion och positiva egenskaper hos produkterna under hela dess livstid. Alla vattenburna produkter måste innehålla ett konserveringsmedel för att inte brytas ner i förpackningen.
  • Färgbranschen kommer att fortsätta dialogen med målarfack och måleriföretag för att öka kunskapen om hur vattenburna färger ska hanteras. Bland annat har en kampanj diskuterats med Arbetsmiljöverket om att nå ut till målare med budskapet att undvika hudkontakt med färg och lim genom att använda handskar, långärmad tröja och långbyxor.
  • Svenska färgtillverkare arbetar hårt med att produkterna ska vara säkra för både hälsa och miljö. Försök och forskning med alternativa metoder pågår men ännu har inget alternativ fått genomslag för våra vanliga vattenbaserade produkter.

Tidningen Arbetet rapporterar om Kemikalieinspektionens tillsynsrapport och om konserveringsmedel i färg. Man menar att många färger och lim är felmärkta avseende sitt innehåll av konserveringsmedel. De har intervjuat ordföranden för Målarfacket som inte är nöjd med att det dröjer med icke allergiframkallande alternativa produkter i måleribranschen. Han är inte heller nöjd med dialogen mellan parterna. Man återupprepar en del information från äldre artiklar samt uttalanden från Carola Lidén (fd IMM, Karolinska Institutet).

Läs artikeln här:

http://arbetet.se/2017/03/13/rapport-manga-farger-allergiframkallande/

 

Föregående
Föregående

Utbildning om e-märkning av färdigförpackningar

Nästa
Nästa

KemI på turné: kommunnätverk för en giftfri vardag