Information från EU-informationsmöte med KemI
Kemikalieinspektionen kallar till möte ett par gånger per år för att informera om vad som är på gång avseende EU-lagstiftning. Följande ämnen togs upp på dagens (17 okt) möte.
- Cirkulär ekonomi är en fråga för EU-kommissionen just nu, med en handlingsplan som skall definiera gränsytor mellan kemikalier, varor och avfall, vilken skall vara klar 2018.
- REFIT är en översynsplan som EU skall genomföra för att se hur bra lagstiftningen "mår", med en "fitness" check som skall vara klar 2018.
- EU kommissionen håller på med en åtgärdsstrategi för "EU Giftfri miljö", vilken skall vara klar 2018. I denna strategi (som finns återgiven i en rapport här, ca 1100 sidor) återfinns tankar om bättre substitution, brister i lagstiftning för varor, mer transparens avseende kemiskt innehåll i produkter, bättre skydd för barn mot kemikalier, mer drivkrafter för företagen, ickekemiska initiativ och mycket annat.
- Inom CLP är den stora nyheten bilaga 8 som är på gång och innehåller reglerna om kommande krav på Giftinformation inom EU. Kraven omfattar alla typer av hälsofarliga och fysikaliskt farliga produkter. reglerna börjar gälla 2020 för konsumentprodukter, 2021 för professionella produkter, 2024 för industriella produkter och idag redan registrerade produkter som inte är förändrade har till 2025 på sig att uppdateras i systemet. ECHA jobbar ockspå med verktyg för att generera de unika produktnumren, sk UFI, och det skall tas fram en gemensam portal med syftet att rapportera produkterna en gång i EU som sedan skall spridas till alla i EU förekommande Giftinformationscentraler. Kansliet planerar att ha en informationsdag om detta under våren
- Aktuellt på REACH är registreringen under 2018 för ämnen som används i låga volymer, 1-100 ton. Vidare diskuteras hur man skall hantera registrering av Nano-material. Kommande begränsningar i bilaga 17 omfattar NMP och krav på utökad exponeringsbedömning, begränsningar i användning av fyra ftalater, DIBP, BBP, DEHP och DBP, krav på utbildning vid användning av diisocyanater (likt vår arbetsmiljölagstiftning).
- Slutligen så har kommissionens förslag till kriterier för hormonstörande ämnen för växtskyddsmedel blockerats av parlamentet. Hur parlamentet ställer sig till samma sak för biocider är idag oklart. Hur detta kommer att påverka kriterier för allmänkemikalier och hur mycket detta kommer att försena förslaget är idag oklart.
Dagens informationsmöte kommer att finnas tillgängligt som film från KemI på deras hemsida.