ECHA ifrågasätter SIN-listans existens
Den europeiska kemikaliemyndigheten har analyserat SIN-listan, den lista som kommer från Chemsec, det "Internationella kemikaliesekretariatet" som är en förlängning av miljörörelsens försök att pressa på myndigheter och lagstiftare att gå ännu snabbare fram med förbud.
Det konstateras att listan till stor del omfattar ämnen som redan är reglerade eller håller på att regleras av myndigheter i EU. Vidare konstaterar ECHA att många av ämnena på listan redan har klassificeringar som cancerframkallande eller liknande. Dessutom är många av de ämnen som finns på SIN-listan (som totalt omfattar 912 ämnen) av inget intresse för lagstiftning från ECHAs sida eftersom de antingen har en såpass låg exponeringsrisk (t ex intermediärer) eller att de har utvärderats och inte befunnits i behov av att regleras.
En handfull ämnen skall ECHA titta vidare på, men det konstateras att det finns ett väldigt överlapp mellan SIN-listan och myndigheternas arbete, vilket antyder att SIN-listan har liten relevans. Där ECHA ändå tycker att SIN-listan har en nytta är för olika företag att kunna se vilka ämnen som för ögonblicket är under utvärdering (vilket iofs redan hanteras av industrins branschföreningar).
Aktuell Hållbarhet går så långt som att säga att en tredjedel av de ämnen som finns på SIN-listan är rakt av avfärdade av ECHA.
Chemsec slår ifrån sig denna kritik och menar att Echas analys inte påverkar listan relevans.
– Framförallt är Sin-listan en fördel för företag som vill ligga i framkant. Sin-listan är vetenskaplig och robust. Skillnaden är att den inte kan påverkas av industrin eller obeslutsamma politiker, som Reach kan göra, säger Frida Höök, toxikolog på Chemsec (Källa: Aktuell Hållbarhet Direkt 16 Nov 2017)
Läs ECHAs kritiska analys av SIN-listan här >>