Information från Nordiska EHS-mötet i Helsingfors

Den 1 februari träffade kansliet våra nordiska motsvarigheter i ett möte i Helsingfors. Syftet är att utbyta erfarenheter om de aktuella frågor som ligger på våra bord och dels se hur olika initiativ i ett nordiskt land kan påverka ett annat, samt se hur vi kan koordinera eventuella lobbyinginsatser.

Möte dominerades av diskussionen om den förestående möjliga klassificeringen av titandioxid samt de kommande gemensamma reglerna kring giftinformationscentraler. Deltagande på detta möte var även Janice Robinson och Didier Leroy från CEPE.

Titandioxid
När det gäller titandioxid så är denna fråga inne i ett skede där vi inte ifrågasätter toxikologin bakom studien som ligger bakom klassificeringsförslaget. Att råttorna i studien som utsattes för en överdos av titandioxid i lungorna utvecklade cancer är helt klart, däremot så ifrågasätts huruvida detta är överförbart på människa eller ej. Den stora frågan som vi hoppas skall stoppa detta förslag, vilket såväl FEICA som CEPE jobbar för, är att undvika klassificering, på gruind av att detta är inte så som CLP skall användas, och om denna klassificering går igenom, så måste de i konsekvensens namn, klassificera en hel massa ytterligare substanser på samma sätt. 

Ärendet skall upp på nästa CARACAL-möte i EU (competent authorities i mars) där målet är att få tillräckligt med länder att säga att denna fråga inte är redo att fattas beslut på utan måste debatteras mer, specifikt med tanke på följdkonsekvenserna. Av de fyra nordiska länderna är det bara Norge som är osäker om vad de tycker. Alla andra, inklusive Sverige är inne på att diskutera detta mer då det finns mycket osäkerhet i förslaget. 

SVEFFs kansli kommer att efterhöra Kemikalieinspektionens åsikt om frågan, mest för att säkerställa att de också fortfarande är negativa till att ta beslut om detta i nuläget. 

Giftinformation
Avseende giftinformation så kommer kommissionens tidplan troligen inte att hålla. ECHA har fått order om att sätta upp en indataportal som kommer att kunna ta emot data för alla länder. varje land kommer dock att ha möjlighet att sätta upp sin egna indataportal också. Hur Sverige vill göra med detta är osäkert, med tanke på en eventuell sammanslagning med produktregistret. Vidare så har kommissionen lagt in en nyhet där det är upp till varje medlemsstat att godkänna varje anmäld produkt. Detta ger svåra problem då det inte finns specificerat hur lång tid ett sådant godkännande får ta. Den gängse gången för en produkt är  att så fort den är anmäld i en av portalerna, och alla fält är ifyllda, så skall den vara accepterad. 

Guide dokumentet om denna portal är snart ute på remiss. 

Product Environmental Footprint
PEF-systemet, eller Product Environmental Footprint är ett nytt system inom EU som för inomhusfärg skall omfatta ett antal data för dekorativ färg som skall resultera i ett betyg mellan A-E beroende på dess miljömässiga påverkan. Detta system är ännu inte klart och mycket finns fortfarande att göra, som t ex att på ett transparent sätt klargöra hur en tillverkare skall komponera sin färg för att nå högsta möjliga betyg. 
Detta system kan om det fungerar väl, och om det utvecklas för andra produkter också, vara ett alternativ till t ex Svanen, men även till existerande bedömningssystem.

MAL-koder
En ny information från den danska föreningen är att MAL-koderna kommer att omarbetas och uppdateras (vilket gjorde senast på 90-talet!). Dessa kommer att förenklas och vara en guide istället för en lagstiftning. När detta kommer att vara färdigt är ännu inte klart.

SVEFF vs Colorama
Vi informerade om vårt rättsfall i Sverige där SVEFF har tagit Colorama och Färgbygge till domstol för deras icke med lagen förenliga marknadsföring av deras färg. 

Bedömningssystem för byggprodukter i Sverige
Henrik informerade de andra nordiska länderna om situationen i Sverige med de olika bedömningssystemen och deras och kundernas krav om information på de byggprodukter man köper. De övriga nordiska länderna konstaterade att detta var något som vi i Sverige är ganska ensamma om, då de inte har några motsvarande system eller krav från kunderna. Norge hade vid detta tillfälle avvikit och därför kunde vi inte höra om deras situation.

 

       

 

Henrik Jansson
Föregående
Föregående

Save the date: Kemikaliedagarna 17-18 oktober 2018

Nästa
Nästa

Standarder färg och lack