ECHA rapport om nano-pigment och kunskapsgap
ECHA har studerat nano-pigment på den Europeiska marknaden och konstaterar att kunskapen kunde vara bättre
Det är en litteraturstudie av tillgängliga data som fokuserar på flertalet kemiska produkter, bland annat färg, tryckfärg och solskyddsprodukter. Nanoformen av pigment och andra ämnen kan ha andra toxikologiska egenskaper är partiklar i ”normal” storlek. Frånvaro av standardiserade testmetoder för nanomaterial gör forskningsområdet svårarbetat. Man har också haft svårt att samla detaljerad data om hur nanopigment används.
Om man läser rapporten så framgår det att de studier som finns inte visar på någon signifikant risk för exponering för pigment som är bundna i en matris – som i färg. Även vid slipning har det visats att nanopartiklarna binds in i större partiklar av polymermatris. Man skriver att det är exponering för det torra pigmentet som innebär störst anledning till oro.
Trots detta skriver man i sammanfattningen att man inte kan dra några tydliga evidensbaserade slutsatser om att pigment i nanoform är säkra i färg eftersom det saknas information om exempelvis exponeringen i torkningsfas och att sprutmålning teoretiskt kan innebära exponering genom inandning. Detta har man kommit fram till genom att använda modelleringsverktyget Stoffenmanager. För parametrar där data saknas (vilket var många) antas ”worst case scenario”.
Av 348 pigment i ECHAs registreringsdatabas beskrivs 8 ämnen som att de används i nanoform som pigment. Därutöver har man identifierat 4 fyllmedel som används i nanoform tillsammans med pigmenten. Genom att använda danska, franska och belgiska nanoregister identifierades fler och ECHAs rapport listar 81 ämnen som nanopigment (och 4 fyllmedel). Kraven för att rapportera nanoformer av ämnen i Reach-registreringar kommer, enligt beslut i april 2018, att skärpas.
I rapporten talar man om nanoformer av titandioxid, zinkoxid, kolsvart, silver, guld, järnoxider, aluminiumoxider, kisel, bariumsulfat.