EU Kommissionens kemikaliestrategi för hållbarhet
Den 14 oktober presenterade EU-Kommissionen sin ”Chemicals Strategy for Sustainability”. Det är det största lagstiftningsinitiativet på kemikalieområdet sedan införandet av Reach-förordningen år 2006.
Strategin innehåller en lång rad åtgärdspunkter. Vi har valt ut fyra stycken som vi bedömer är särskilt relevanta för företag som formulerar och marknadsför kemiska blandningar:
Begränsa användning av klassificerade produkter för professionella
Cancerframkallande, mutagena och reproduktionstoxiska kat 1A och 1B är idag automatiskt begränsade i kemiska produkter som är avsedda för konsumenter. Kommissionen föreslår att på något sätt också införa en generell begränsning av dessa produkter också för yrkesverksamma. Idag tillämpas en riskbaserad bedömning av begränsningar för yrkesmässigt bruk. Det innebär att ämnen fortfarande kan användas om risken med ämnet kan kontrolleras ex. med sluten hantering eller genom andra riskhanteringsåtgärder. Ett avsteg bort från riskbaserad lagstiftning till en mer farobaserad kommer att påverka vilka industriella processer och produkter vi kan tillverka i EU.
Tidsplan 2022
Kombinationseffekter
Det finns en politisk vilja att revidera kemikalielagstiftningen för att omfatta risker med den kombinerade exponeringen för flera kemikalier. Att testa på alla kombinationer är inte praktiskt möjligt. Sverige och Nederländernas kemikaliemyndigheter la nyligen fram ett förslag att införa en ”Mixture Assessment Factor” eller MAF i kemikaliesäkerhetsbedömningen enligt Reach bilaga I. I Kemikaliestrategin frågar Kommissionen hur (inte om) en MAF ska införas i kemikaliesäkerhetsbedömningen.
En generell extra riskfaktor i kemikaliesäkerhetsbedömningarna för alla faroklassade ämnen kommer att påverka vilka användningar som kan bedömas som säkra. Industrin har kommenterat att det är ett ytterst begränsat antal ämnen och användningar som det finns misstanke om kombinationseffekter som inte hanteras med befintligt regelverk.
I Kemikaliestrategin finns också plan på att ta hänsyn till kombinationseffekter i vattendirektivet, material i kontakt med livsmedel, leksaker, tvätt- och rengöringsmedelsförordningen etc.
Tidsplan 2022
Introducera nya faroklasser i CLP
Kommissionen vill införa nya faroklasser och därmed märkningsregler för hormonstörande ämnen, PBT/vPvB och PM (Persistenta och mobila) ämnen. I ett förslag som lagts fram ska man också klassificera ”misstänkta hormonstörande ämnen”. Målsättningen är att införa detta först i EU-regelverket och sedan försöka påverka FN:s globala system för klassificering och märkning av kemiska produkter.
Tidsplan 2021
SVHC-definitionen ska omfatta fler klassificeringar
SVHC – eller Substances of very high concern omfattar sedan Reach infördes omfattat ämnen som är CMR (cancerframkallande, mutagena, reproduktionstoxiska), PBT, vPvB (Persistenta, Bioackumulerande, Toxiska eller mycket Persistenta och mycket Bioackumulerande) samt ämnen har andra särskilt farliga egenskaper som anses vara lika allvarliga som de ovan, till exempel hormonstörande egenskaper och ämnen som är allergiframkallande vid inandning.
Kommissionen föreslår att även ämnen som uppfyller kriterier för PMT eller vPvM (Persistent, Mobil och Toxisk eller mycket Persistent och mycket Mobil). Kriterier behöver fastställas för dessa egenskaper. Perflourerade ämnen som PFAS brukar tas upp som exempel på ett sådant ämne.
Man föreslår även att ämnen med hormonstörande egenskaper ska inkluderas, något som redan görs idag men utan tydligt fastställda kriterier
Tidsplan 2022
Det finns många fler förslag exempelvis förslag för att stärka innovation, ta fram ”sustainable-by-design” kriterier för kemikalier och att upprätta en europeisk tillsynsorganisation.
Förutom Kemikaliestrategin så finns andra initiativ inom ramen för ”the Green Deal”:
Circular Economy Action Plan,
European climate law,
Building and renovating,
Sustainable products initiative