Möte med nordiska färg- och limföreningar
Den 5 november hölls ett möte med branschföreningar för färg och limindustrin i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Europeiska färgbranschens generalsekreterare Christel Davidson presenterade CEPEs prioriteringar 2020 och perspektiv på framtida påverkansarbete. CEPE betonar vikten av Kommissionens nya kemikaliestrategi för hållbarhet som presenterades i oktober.
En artikel om fyra åtgärdspunkter som kommer att ha direkt efter för våra branscher
Syftet med Kemikaliestrategin i ett större perspektiv:
att pusha för innovation - bara säkra och hållbara kemikalier ska finnas på marknaden. Som steg mot hållbara kemikalier vill man ta fram data om miljömässiga fotavtryck av kemikalier
Det är ett skifte mot en mer farobaserad strategi i kontrast mot riskbaserad.
Kommissionen vill förenkla och samordna lagstiftningen. Ett konkret exempel är att underlätta att reglerna hela grupper av kemikalier och inte ett ämne i taget.
Man talar om “One chemical - one assessment”. I praktiken innebär det att man flyttar ansvarsområden till kemikaliemyndigheten ECHA från andra myndigheter.
Kommissionen vill stärka tillsynen och ha nolltolerans mot “non-compliance”. Man vill undersöka möjligheterna att upprätta en europeisk tillsynsmyndighet - idag är tillsynen en nationell angelägenhet.
Kemikaliestrategin är en del av Den gröna given eller EU:s “Green Deal” som kommer att ha en genomgripande effekt på vår bransch och hela industrin i EU de kommande åren.
CEPE har startat en dedikerad arbetsgrupp EU Green Deal Working Group med representanter från alla CEPEs sektorgrupper för att säkerställa bred förankring.
Christels budskap är att detta är något som händer och i det politiska landskap som vi befinner oss kan vi inte förvänta oss så stort förhandlingsutrymme. Det är viktigt att vi fokusera på att sammanställa kunskap och data om hur kemikalier används och ta fram väl underbyggda argument.
SVEFF rapporterade om workshop om “Mixture Assessment Factor” via IKEM som deltog. En fråga som är viktig och komplex. CEPE arbetar med en ståndpunkt tillsammans med Cefic.
Andra punkter på agendan var
Biocidregelverket specifikt propikonazol
Rapportering till giftinformationscentralen
Vi beslutade om att föreslå en pragmatisk tolkning för färg som bryts i butik och föra den vidare till CEPE.
Utbildningskrav för diisocyanater
SVEFF rapporterade om läget och tipsade om ett webinar Isopa/Alipa höll senare samma dag om utbildningsmaterialet de håller på att ta fram. Material och inspelning kommer att finnas tillgängligt.
Producentansvar för förpackningar
I Danmark ska producentansvar införas och de bad om information om återvinning av plast och utformning av förpackningar. Vi beslutade att dela information om hur det fungerar i övriga länder.
Nordiska föreningarna ska boka in ett extramöte i december för att diskutera byggfrågor och eventuellt också avfall och förpackningar. Nästa ordinarie möte blir till våren.