CEPE Webinar om producentansvar för förpackningar och färgrester

Den 11 oktober anordnade CEPE ett kompetenshöjande webinar om insamling och återvinning av förpackningar och färgrester.

Kraven på producenter att ansvara för återvinning och återbruk av förpackningsmaterial och restprodukter väntas skärpas mer och mer i framtiden. Idag ser situationen mycket olika ut i EU:s olika länder. Till detta event var två talare inbjudna för att beskriva närmare läget i Storbritannien respektive Belgien.

Sammanfattning av föredragen samt några frågor och svar inkluderas nedan.

Inspelningen av webinariet kan nås här

PaintCare that aims to create a circular economy for leftover decorative paint in the UK

Länk till presentationen från den 11 oktober

Steve Snaith arbetar som konsult för BCF, British Coatings Federation, med projektet PaintCare som syftar till att öka återvinningen av restfärg. Det är ett frivilligt system som ägs av BCF. De uppskattar att 10% av den färg som säljs inte används. Det motsvarar i UK 55 miljoner liter färg som bränns, läggs på soptipp eller hamnar i avloppet. Målet med detta projektet är att mer färg ska återvinnas och återanvändas.

PaintCare tror att ett frivilligt system är mer effektivt och billigare än ett som är styrt av lagkrav. Insamlingen och hantering av restfärg idag är en småskalig, manuell hantering och denna behöver effektiviseras och skalas upp. Ett samarbete krävs över flera sektorer, det är inte något färgproducenter kan lösa själva.

PaintCare har som mål att 33 % ska återanvändas till inom UK till 2030 och 50% till andra produktströmmar eller återvinning utanför UK. Man uppskattar kostnaden till 55 miljoner pund årligen vilket skulle kunna finansieras genom en ”ekoavgift” på färgen som säljs till konsumenter som i bästa fall syns på kvittot.

Undersökningar har gjorts hur konsumenter skulle reagera på ett system där man betalar en avgift och kan återlämna överbliven färg eller köpa färg som återvunnits. Man har fått mycket positiva reaktioner och bedömer att medvetenheten hos konsumenter om klimatavtryck och liknande frågor ökat de senaste fem åren. En extra kostnad på upp till 20p/liter skulle inte påverka köpviljan enligt undersökningen. Konsumenterna blev förvånade över hur stor volym som blir avfall och är kritiska till att färgindustrin inte vidtar åtgärder.

Tidsplan:

  • Första diskussion med stora kedjor maj-sept 2021. De är positiva och vill gärna bli insamlingspunkter (ett bra sätt att få in kunderna i butiken).

  • Diskussioner med centrala myndigheter har påbörjats (Q4 2021) och responsen har varit mycket positivt. Det anses som mycket viktigt att få deras stöd för att få acceptans hos lokala myndigheter.

  • I maj 2022 kommer BCF att ta beslut om man ska lansera projektet 2023.

Frågor från deltagarna:

Ingår förpackningar eller använda verktyg i återvinningssystemet?
Förpackningarna som innehåller färgrester återvinns också. PaintCare funderar på om de ska erbjuda att ta emot tomma förpackningar. Inkluderar inte penslar/verktyg..

 

Inkluderas proffsmålares produkter i systemet?

Majoriteten (uppskattningsvis 70%) av överbliven färg kommer från konsumenter. Därför är fokus på insamling från konsumenter.

 

Hur ser man till att den återbrukade färgen uppfyller lagstiftning?

Hittills har det byggt på förtroende. Steve tror att när det skalar upp så kommer det att innebära att man ökar testningen. Det är del av en större fråga om att anpassa lagstiftning till cirkulärt samhälle (idag har vi ju en lagstiftning som helt bygger på linjär ekonomi) Vi måste ha en dialog med lagstiftare om hur vi kan möjliggöra återbruk.

 

Hur kan man säkerställa kvaliteten på den återvunna färgen?

Erfarenheten säger att kvaliteten är jämförbar med jungfrulig produkt. Det kan finnas begränsningar när det gäller produkter med de högsta kvalitetskraven men för den stora volymen så är kvaliteten bra nog.

Ca 75% av det som kommer tillbaka kan återanvändas (direktanvändning som ny färg), resten kan återbrukas (bearbetas innan användning och användas i andra produkter)

Ytterligare frågor kommer att besvaras skriftligen.

 

 

Insamling av förpackningsavfall i Belgien.

Steven Boussemaere, Fostplus.

Länk till presentationen från den 11 oktober

Fostplus är Belgiens motsvarighet till Förpackning- och tidningsinsamlingen eller TMR för konsumentförpackningar. Det finns en annan organisation för hantering av industriellt avfall. Professionella målare får teckna egna avtal för hantering av avfall.

Fostplus har sedan många år ansvarat för insamlingen av papper/kartong, glas och “lightweight packaging” (plast, metall, pappersförpackningar).

Förpackningar som innehållit färg och andra kemiska produkter definieras i Belgien som farligt avfall.

Sedan 1 januari 2021 ska Fostplus ta hand om så kallat Small Hazardous Waste (SHW) från hushåll vilket inkluderar förpackningar för färg, lim, lack etc. Detta har tidigare varit kommunens ansvar. 

Det uppskattas uppgå till en volym på 2,2 kT. Sorteringen och insamlingen på återvinningsstationer är idag inte koordinerad. Vissa sorterar vattenburet och lösningsmedelsburet, andra inte. Vissa sorterar tömd och icke tömd förpackning, andra inte. Vissa sorterar per produkttyp andra blandar. Här finns stor förbättringspotential.

Metallförpackningar är framför allt det som materialåtervinns. Plastförpackningar bränns och energin används i cementindustrin. Man behöver utveckla metoder för återvinning av plastmaterialet. Plast med färgrester mals och blandas med träflis innan det bränns.

När det gäller återvinning av färgrester så har man gjort några få tester bara.

Inspelningen av webinariet kan nås här

Frågor i chatten kommer att besvaras skriftligen.

Frågan om producentansvar för förpackningar och produkter kommer att diskuteras vidare i CEPEs arbetsgrupper.  

Föregående
Föregående

SVEFF Höstmöte 18 november i Malmö

Nästa
Nästa

Krav på märkning av polyuretan och polyurea from 24 feb 2022