Tre kommande regelnyheter för förpackningsmaterial
Förbud mot oxo-nedbrytbar plast
Det är förbjudet att på den svenska marknaden släppa ut en vara som helt eller delvis består av plast som är oxo-nedbrytbar och som kan användas som huvudsaklig strukturkomponent i slutprodukter. Förordning (2021:1007).
Definitionen av oxo-nedbrytbar plast är: plast som innehåller tillsatser som gör att plasten genom oxidation sönderdelas till plastpartiklar eller andra mikrofragment, eller bryts ned kemiskt
Träder i kraft 1 januari 2022
Miljösanktionsavgifter vid överträdelse är på upp till 50.000 kr. SFS 2021:1009
30% återvunnen plast i förpackningar år 2030
Det finns ett mål uttryckt i lagstiftningen att det i fråga om förpackningar som innehåller mer än 50 procent plast är målet att i genomsnitt minst 30 procent av förpackningsmaterialet ska bestå av återvunnen plast senast från och med 2030.
En producent av sådana förpackningar som innehåller mer än 50 procent plast ska effektivt bidra till att nå målet
Om Naturvårdsverket ser risk för att målet inte uppnås ska myndigheter föreslå åtgärder till regeringen
SFS 2021:1003 publicerades den 8 november 2021
Eventuellt kommande krav på att 75% av förpackningsmaterial ska kunna materialåtervinnas
Sverige har också planer på att ställa krav på att 75% av en förpacknings ska kunna materialåtervinnas till säljbart material eller säljbara produkter till 1 januari 2025. Detta enligt en TRIS notifiering från i somras:
Förslaget löd där:
38 a § En förpackning ska anses kunna återvinnas enligt 37 § 2 om
1. minst 75 viktprocent av det material som har använts i förpackningen kan materialåtervinnas till säljbart material eller säljbara produkter, eller
2. förpackningen kan återvinnas enligt kraven i 39 § och förpackningen
a) behövs för att på ett inte obetydligt sätt förlänga hållbarheten hos livsmedel,
b) behövs för att uppfylla kraven i annan författning,
c) till mer än 50 viktprocent är gjord av återvunnen plast som är av så låg kvalitet att förpackningen inte går att materialåtervinna, eller
d) är en träförpackning.
Vid bedömningen av om en förpackning behövs enligt första stycket 2 a eller b ska hänsyn tas till vilka möjligheter det finns att byta ut förpackningen till en förpackning som har tillverkats av ett material som går att materialåtervinna. Hänsyn ska också tas till vilka effekter ett sådant materialbyte har på människors hälsa och miljön.
Förslagets s.k. frysningsperiod har förlängts fram till den 31 december 2021 sannolikt på grund av inkomna synpunkter på att reglerna strider mot principen om fri rörlighet inom EU.