Rapportering av förpackningsmaterial som består av flera olika material

Från och med nästa år ska förpackningsvolymer och material rapporteras till Naturvårdsverket. Första rapporteringen ska göras senast den 31 mars 2022 för kalenderår 2021.

På senaste mötet med SVEFFs Miljögrupp presenterade Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) denna och ytterligare några regelnyheter avseende förpackningar. Länk till presentation

Regelnyheter:

  • Förpackningsproducenter ska registrera sig hos Naturvårdsverket (from år 2021) Även företag som för in en förpackad vara till Sverige eller fyller produkter i förpackningar räknas som förpackningsproducenter.

  • Man ska rapportera sina förpackningsvolymer till Naturvårdsverket

  • Man ska rapportera material i kompositförpackningar (förpackningar sammansatta av olika material) var för sig till Naturvårdsverket.

  • Som informerats om tidigare ska 30% av förpackningsmaterialet i plastförpackningar bestå av återvunnen plast senast 2030. Publicerat här

  • Sverige planerar också införa krav på att 75% av förpackningsmaterialet ska gå att återvinna till 1 jan 2025. Det har dock ännu inte tagits formellt beslut. Länk till TRIS-notifiering

 

Kompositförpackning

Exempel på kompositförpackning är plasthinkar med metall-handtag. Naturvårdsverkets ska from nästa år ha uppgifter om mängder och plastmaterialet rapporteras för sig och metall-handtaget för sig OM metallfraktionen utgör mer än 5 % av den totala vikten av förpackningen.

Senast 31 mars 2022 ska uppgifter för kalenderår 2021 rapporteras in.

Länk till Naturvårdsverkets hemsida där man registrerar sig och rapporterar in

Om man tecknar ombudsavtal med FTI och rapporterar in detaljerad materialinformation till dem så kan de skicka in uppgifterna åt er. Avtal ska tecknas senast 31 december 2021 för första rapporteringen. OBS! Rapport ska skickas in till FTI innan den 25 januari 2022.

 

Tidigare i höst arrangerade FTI tillsammans med Naturvårdsverket webinar om vad som skall redovisas och hur det skall rapporteras.

Länk till mer information om dessa webinarier

Föregående
Föregående

Enkät från CEPE om användning och behov av konserveringsmedel

Nästa
Nästa

Kan MAF vara den viktigaste ändringen i Kemikaliestrategin?