Diisocyanater - ändring i svenska arbetsmiljöreglerna beslutad

Arbetsmiljöverket har publicerat en ändringsföreskrift till Kemiska Arbetsmiljörisker:

AFS 2022:1 Kemiska arbetsmiljörisker
Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2011:19) om kemiska arbetsmiljörisker.

Ändringen handlar om utbildningskraven för hantering av diisocyanater och syftet är att undvika dubbelreglering när EU:s krav på utbildning för diisocyanater träder i kraft i 23 augusti 2023. Det är också det datumet som ändringsföreskriften träder i kraft.

EU-kravet på utbildning omfattar bara produkter som innehåller >0,1% fri diisocyanatmonomer. Svenska utbildningskraven kommer att fortsätta omfatta alla diisocyanatprodukter som är klassade som allergiframkallande (H317 eller H334).

I Arbetsmiljöverkets allmänna råd står:

“(…) Det innebär att prepolymeriserade och oligomera diisocyanater är exempel på diisocyanater som omfattas av utbildningskravet i föreskriften men som inte omfattas av utbildningskraven i Reach-förordningen. Genomgår man en utbildning som krävs enligt Reach-förordningen, har man även uppfyllt Arbetsmiljöverkets krav på utbildning.

SVEFFs Frågor och svar om kommande EU-krav på utbildning för hantering av diisocyanater.

Arbetsmiljöverket har också en informationssida med frågor och svar här

På samverkansmöte med representanter från industrin, facket och Arbetsmiljöverket - KemSam nyligen diskuterades de kommande nya reglerna. Vi ser en svårighet för arbetsgivare att veta om den utbildningen de skickar sina anställda på uppfyller kraven i Reach-förordningen. Vi ställde frågan om Arbetsmiljöverket planerar en informationskampanj till de många aktörer - utbildningsföretag - som håller härdplastutbildning idag om att de kan behöva komplettera sitt material för att vara i linje med EU-kraven.

Enligt Arbetsmiljöverket finns inga sådana resurser och det är arbetsgivarens ansvar att tillse att utbildningen uppfyller kraven.

Prevent har varit en god källa till handledarmaterial om härdplaster, det är dock oklart om de kommer att fortsätta ta fram eller uppdatera sitt material. SVEFF kommer att delta på en workshop med Prevent den 8 juni.

Emma Jansson
Föregående
Föregående

FEICA webinar om hur lim- och fogindustrin påverkas av nya REACH

Nästa
Nästa

Standarder färg och lack, april