Nya krav vid onlineförsäljning från december 2024
EU har antagit ny Produktsäkerhetsförordning som från och med den 12 december 2024 ersätter svenska Produktsäkerhetslagen och lagen om farliga livsmedelsimitationer.
Reglerna ställer krav på att alla varor och tjänster som företag erbjuder konsumenter ska vara säkra. Syftet med lagen är att förebygga personskador. Det är produktsäkerhetslagen som idag ställer krav på att kontaktinformation ska finnas på kemiska produkter som inte omfattas av märkningskrav enligt CLP och som ställer krav på att det ska finnas en spårbarhet hos produkter ex. med batchnummer..
Kommissionen har sett behov av att uppdatera reglerna med tanke på teknisk utveckling och ökad onlineförsäljning. Eftersom det är en förordning så kommer reglerna att gälla på samma sätt i alla EUs medlemsländer.
Exempel på några relevanta ändringar:
Krav kommer ställas på att varnings- eller säkerhetsinformation som ska finnas på förpackningen också ska anges vid online-försäljning (enligt artikel 19) Detta är mer omfattande än de krav som idag ställs enligt CLP (artikel 48.2)
När produkter återkallas av säkerhetsskäl ska konsumenten erbjudas en ny produkt eller ekonomisk kompensation.
Flera andra nyheter om online- eller distansförsäljning och plattformer syftar till att se till att de produkter som erbjuds till konsumenter i EU också uppfyller EUs krav och att någon leverantör hålls ansvarig för detta.
Särskilda spårbarhetskrav kommer införas för produkter eller produktgrupper som sannolikt kommer att utgöra en allvarlig risk för konsumenters hälsa och säkerhet. Vilka dessa produkter är kommer beslutas av Kommissionen vid senare tillfälle.
Ikraftträdande och tillämplighet
Den nya lagstiftningen träder ikraft 12 juni, 2023 och ska tillämpas från 12 december, 2024.
Från 13 december, 2024 upphör samtidigt EU:s nuvarande lagstiftning om allmän produktsäkerhet 2001/95/EG samt EU-direktivet om produkter som p.g.a. sina yttre egenskaper kan förväxlas med andra produkter och därmed kan innebära en risk för konsumenters hälsa och säkerhet, 87/357/EEG.
Medlemsstaterna får inte förhindra marknadsförande av produkter som överensstämmer med kraven i nuvarande produktsäkerhetslag fram till 13 december, 2024.
Vid tillämplighetsdatum ska EU-kommissionen också ha fastställt villkor om sanktioner.
Läs den nya EU-förordningen 2023/988