Arbetsmiljöverket har skickat ut en remiss gällande förslag till ny regelstruktur. Det är omfattande förändringar i strukturen för reglerna som föreslås, men endast mindre ändringar gällande sakinnehåll. Målsättningen är att det ska bli enklare att hitta och förstå regler gällande arbetsmiljö. Planen är att det nya regelverket ska träda ikraft i mars 2022.
Läs merDibutyltennoxid, dibutyltennmaleat har föreslagits få EU-harmoniserad klassificering som bland annat Repr. 1B . Butylakrylat fanns på utvärderingslistan Corap 2013 och kompletterande underlag för reprotox och mutagenicitet begärdes in av Sverige. Resultatet blev att man inte ser något behov för vidare åtgärd för butylakrylat.
Läs merFör den som är intresserad att delta i KemIs traditionella EU-informationsmöte så kommer det att hållas den 23 april i Stockholm, Solna Gate. Eftermiddagens fokus är förbättrad kvalitet på Säkerhetsdatablad.
Läs merLäs vad du missat i sommar om diklorometan, silver, trimetylamin, oktabenzon etc.
Läs merKemikalieinspektionen har tidigare beslutat att införa rapportering av PFAS i kemiska produkter från och med år 2020. Eftersom rapporteringen gäller produkter som sätts på marknaden under 2019 är det viktigt att förbereda detta redan i år.
Läs merKommissionen har föreslagit att skjuta upp ikraftträdandet för den första deadline för inrapportering av giftinformation enligt det EU-harmoniserade formatet. Det innebär att ikraftträdandet flyttas från 1 jan 2020 till 1 jan 2021. Uppskjutandet gäller enbart inrapporteringen av konsumentprodukter, övriga ikraftträdanden ligger kvar enligt den ursprungliga lagtexten. Förslaget väntas beslutas formellt i augusti 2019.
Läs merRemissen gäller hantering av brandfarliga gaser i både stora och små mängder, som t.ex. brandfarliga aerosoler och lösa behållare. Ett förslag till föreskrift och en handbok har tagits fram. Förslaget kan även komma att påverka hanteringen av brandfarliga aerosoler i butiker.
Läs merECHA har lämnat in ett begränsningsförslag för formaldehyd och formaldehydavspaltare som innebär att inga varor får sättas på marknaden om de emitterar mer än 0,124 mg/m3.
Läs merKemikalieinspektionen bjuder in till informationsdag om kemikalieregler den 11 april i Solna. Det är den så kallade “EU-informations-dagen”. Programmet och möjlighet till anmälan är inte klara än, men boka in den 11 april på Helio Solna Gate om du är intresserad. Dagen brukar bli fulltecknad.
Läs merBisfenol A, “Dechlorane Plus”™, härdarna HHPA och MHHPA samt 2-methoxyetanol och 2-etoxyethanol är exempel på ämnen som har kommit ett steg längre mot att bli föremål för tillståndsprocessen enligt Reach.
Läs merKemikalieinspektionen bjuder in till informationsdag den 10 oktober i Stockholm. Förmiddagen ägnas åt nyheter inom EU-lagstiftningar som t.ex. REACH, CLP och Biocidförordningen. Under eftermiddagen hålls en workshop.
Läs merMSB:s nya föreskrifter om cisterner för brandfarliga vätskor, MSBFS 2018:3, börjar gälla den 1 juli 2018. Det är samordnat med ikraftträdandet av Naturvårdsverkets föreskrifter, NFS 2017:5.
Läs merECHA har tagit fram en sammanfattande video om den nya produktnotifieringen till Giftinformationscentralen och UFI-koden.
Läs merDen 17-18 oktober 2018 är det dags för årets upplaga av Kemikaliedagarna. Varmt välkommen till Gothia Towers i Göteborg för två dagars konferens fullspäckad med aktuell, matnyttig och tankeväckande information från myndigheter, akademi och industri. Mer information kommer inom kort.
Läs merMyndigheten för Samhällsskydd och Beredskap har publicerat en ny föreskrift för aerosoler, MSBFS 2018:1. Den nya föreskriften tillåter ett högre tryck för aerosoler som inte klassas som brandfarliga.
Läs merKommissionen har gett ECHA i uppdrag att utreda ett förslag till restriktion för avsiktligt tillsatta mikroplaster i diverse olika produkter. Restriktionen ska ske i enlighet med REACH bilaga XV. Förslaget omfattar både konsumentprodukter och produkter för yrkesmässig användning. Det kan röra sig om olika kemiska produkter som t.ex. färg eller lim.
Läs merFinansdepartementet har sänt ut ett förslag gällande bekämpningsmedelsskatten (SOU 2017:102) på remiss. Förslaget innebär att beskattningen av biocidprodukter ska tas bort, men är kvar för växtskyddsmedel. Det har varit mycket oklarheter kring hur skatten ska tillämpas och en oro för ökade kostnader när det gäller t.ex. antifouling eller träskyddsprodukter.
Läs merKommissionen har i december beslutat om godkännande av konserveringsmedlet MBIT (2-metyl-1,2-benzisotiazol-3(2H)-on) för användning som burkkonserveringsmedel PT 6. Godkännandet gäller från 1 juli 2018.
Läs merArtikel 95-listan som innehåller godkända leverantörer av biocidprodukter och aktiva substanser har uppdaterats. Nu finns även CIT med som konserveringsmedel för in-can.
Läs merKemikalieinspektionen har beslutat om två nya grundföreskrifter som gäller från 1 januari 2018. De nya föreskrifterna, KIFS 2017:7 och 2017:8 kommer att ersätta KIFS 2008:2 och träder i kraft den 1 januari 2018. Målsättningen med ändringarna var att öka tydligheten. Föreskrifterna får nya indelningar och bilagor.
Läs mer