Kemikalieinspektionen håller ett webinar om EU-lagstiftning den 22 april kl. 9.00-12.00.
Läs merKemikalieinspektionen har gått ut med ett pressmeddelande om att varor som behandlats med bekämpningsmedel i många fall inte uppfyller lagkraven. Färg nämns som ett exempel.
Läs merAtt handla på nätet har blivit allt vanligare även för kemiska produkter. Men vilka regler gäller när man säljer och levererar kemiska produkter? Vad gör myndigheterna för att kontrollera att kraven efterlevs? Välkommen till kostnadsfritt webinar den 2 februari kl 13:00-14:00!
Läs merTitandioxidtillverkarna TDMA har nu fått bekräftat att EU-Kommissionen kommer att tydliggöra i sin tekniska vägledning att hänsyn ska tas till formen titandioxid förekommer i avfallet. Det skulle innebära att exempelvis tvättvatten och fasta och flytande produkter inte kommer att klassas som farligt avfall med anledning av TiO2.
Läs merProducentansvar ska införas för våtservetter. Förutsättningarna är att de ska användas för personlig hygien (ex. handrengöring) eller i hushåll och att de helt eller delvis består av plast. Märkningskrav träder i kraft redan 3 juli 2021.
Läs merFrån årsskiftet 20/21 gäller nya regler för anmälan och rapportering av förpackningar till Naturvårdsverket. Producenter ska betala en tillsynsavgift och insamlingssystemen får mer tid att bli godkända insamlingssystem enligt de nya reglerna i avfallsförordningen
Läs merFöretag som “producerar” farligt avfall kommer att behöva rapportera uppgifter om varje leverans till Naturvårdsverkets nya databas.
Läs merFör leverantörer gäller nya märkningskrav from februari 2022. Alla användare ska ha genomgått en utbildning för säker hantering senast augusti 2023.
Läs merEn ändring till KemIs föreskrifter KIFS 2017:7 har publicerats. Ändringen inkluderar de nya kraven gällande inrapportering till ECHAs SCIP-databas och ECHAs databasen för giftinformation.
Läs merNya regler för producentansvaret för förpackningar innebär att förpackningsavgifterna kommer att behöva höjas markant. Reglerna kan dock komma att behöva ändras sedan de båda aktörerna för förpackningsinsamling som finns i Sverige fått avslag på sina ansökningar om att tillstånd att få bedriva insamling.
Läs merUnder hösten ordnar Arbetsmiljöverket tre intressentmöten med frågestunder om kommande ändringar i föreskrifterna. En stor förändring av föreskrifterna väntas då AV arbetar om hela regelstrukturen.
Läs merKommissionen har öppnat en möjlighet att ge synpunkter på de senaste förslagen om Giftinformation och t.ex. ikraftträdandetider för reglerna om hur man ska märka (UFI-koder) färger som bryts i butiker.
Läs merPå grund av krisen med Covid-19 har många industrier och handel stannat av. Detta innebär att det blir mycket svårt att uppfylla kraven gällande vissa övergångstider i ny lagstiftning. SVEFF har framfört synpunkter till Kemikalieinspektionen om att man önskar respit med tillsyn avseende den nya CLP-märkningen av MIT från 1 maj 2020.
Läs merDen 23 april kommer Kemikalieinspektionen hålla sitt EU-informationsmöte via webben. Bland annat får vi en uppdatering om det aktuella läget för CLP, REACH och de lättnader som har införts för desinfektionsmedel.
Läs merVi informerar alla SVEFFs medlemmar om regeländringar för desinfektionsmedel då vi vet att det finns företag som eventuellt vill bidra i denna situation. SVEFFs systerorganisationer KoHF och BPHR arbetar för regellättnader för att det ska bli möjligt för fler företag att ställa om och leverera denna typ av produkter snabbt.
Läs merKemikalieinspektionen genomför ytterligare regellättnader för desinfektionsmedel. Man lättar på språkkravet i märkning och säkerhetsdatablad, och tillåter engelska, danska eller norska.
Läs merEUCLEF, EU Chemicals Finder, är ECHAs nya utökade databas över lagstiftningar som berör kemikalier. Databasen är nu online.
Läs merArbetsmiljöverket har särskilda krav för hantering av vissa allergiframkallande produkter - i vardagstal kallat “Härdplastregler”. SVEFF har tagit fram ett informationsblad för att tydliggöra vad som gäller..
Läs merKommissionen har nu offentliggjort förslag på EU-regler för utbildningskrav för hantering av diisocyanater
Nu följer en översyn på två månader och därefter kan Kommissionen publicera förslaget.
Läs merUnder våren 2020 kommer ECHA att lansera ett nytt verktyg för att visa ett ämnes regleringar i flera lagstiftningar inom EU. Till en början kommer 40 olika lagstiftningar inkluderas, bland annat växtskydd, avfall, food contact materials och leksaker.
Läs mer