Kemikalieinspektionen har uppdaterat listorna över godkända båtbottenfärger för både ost- och västkusten gällande år 2018. KemI har även utökat den generella informationen.
Läs merKemikalieinspektionen drar tillbaks sin rapport om miljömärkning.
Läs merPåminnelse om kurs avseende farligt avfall.
Läs merPåminnelse om kurs avseende det EU-harmoniserade förfarandet för rapport till Giftinformationscentralen.
Läs merPåminnelse om webinar om exponeringsscenarier.
Läs merPåminnelse om kurs angående lagstiftningen om transport av farligt gods rörande E-handel.
Läs merDen europeiska branschföreningen för limtillverkare, FEICA, har publicerat ett nyhetsbrev. Läs den senaste versionen här.
Läs merKemikalieinspektionen har tillsynat kemiska produkter tillsammans med 117 kommuner. Tillsynsprojektet fokuserade på kemiska produkter i detaljhandeln. Det var totalt ca 24 000 produkter inspekterades. Den största bristen var att produkter med gammal faromärkning fanns kvar i butikerna.
Läs merKemikalieinspektionen planerar att hålla ett heldagsseminarium om datakraven i ansökan om godkännande av biocidprodukter den 18 september 2018. Under seminariet kommer de att gå igenom kraven inom kemi, hälsa, miljö och effektivitet. Seminariet riktar sig till företag som kommer att behöva ansöka om godkännande av en biocidprodukt.
Läs merVälkomna till SVEFFs Vårmöte på Radisson Blu Royal Park Hotel, Frösundaviks Allé 15 Stockholm.
Läs merKemI planerar att utöka produktregistret gällande inrapportering av ämnen som faller in under begreppet PFAS. Första inrapporteringen kommer - om remissförslaget går igenom - att göras i februari 2020. Som underlag för kansliets remissyttrande vill vi ha era synpunkter senast den 1 juni.
Läs merCEPEs kansli skriver om aktuella frågor för europeiska färgbranschen - titandioxid, mikroplaster, isocyanater, information till giftinformationscentraler etc.
Läs merNu finns senaste nytt om standarder för färg och lack sammanställt av Sveffs konsult Peter Weissenborn. Bland annat är standarden "SS 184280:2013. Färg och lack - Visuella defekter i ytskiktet hos industriellt belagda byggvaror av trä" är under översyn.
Läs merECHA har publicerat det system för produktkategorisering (EuPCS) som finns till hjälp för att beskriva användningen när man ska skicka in information till Giftinformationscentralerna. Det nya formatet för att skicka in information till Giftinformationscentraler börjar tillämpas år 2020 för konsumentprodukter.
Läs merDen aktiva substansen OIT, Octhilinone 2-octyl-2H-isothiazol-3-one (CAS 26530-20-1), som används som konserveringsmedel, i träskyddsprodukter etc. föreslås få en ny harmoniserad klassificering.
Läs merKTF Utbildning anordnar en dag om hudallergi. Hur ser symptomen ut, hur kan risken minskas och, finns det några botemedel? Vi marknadsför oss mot kosmetik-branschen med även för personer i färg- och limbranschen är detta ett tillfälle att lära sig mer om hudallergi generellt och höra Astma- och allergiförbundet förklara närmare hur de jobbar.
Läs merTitandioxid har föreslagits att klassificeras som cancerframkallande vid inandning kategori 2. Här redogörs för senaste status i lagstiftningsprocessen.
Läs merSvanen publicerade i februari uppdaterade kriterier för miljömärkning av Småhus, flerbostadshus och byggnader för skolor och förskolor. I storkök hos byggnader med Svanenmärkning blir det nu möjligt att använda akrylgolv.
Läs merKonsumenter kommer snart att få möjlighet att fråga efter SVHC-ämnen i produkter via en app i mobilen. Ett EU-gemensamt projekt har pågått under några år med målsättningen att konsumenter lättare ska kunna ta del av information om SVHC-ämnen enligt artikel 33 i REACH.
Läs merKemikalieinspektionen har tagit fram en rapport på uppdrag av regeringen som syftar till att kartlägga vilka och hur många ämnen som olika former av frivilliga miljömärkningar och miljöbedömningssystem på ett eller annat sätt begränsar.
Läs mer