De senaste nyheterna inom standarder för färg och lack finns sammanställt av Sveffs konsult Peter Weissenborn, NBPlabs.
Läs merECHA: Flödet av information fungerar (för ämnen!) men att det krävs förbättringar vad gäller kvaliteten på dokumenten.
Läs merDEHP, DBP, BBP och DIBP begränsas (förbjuds) från och med 7 juli 2020 i en koncentration över 0,1 viktprocent i rad applikationer (leksaker men också andra varor). 3-bensylidenkamfer blir SVHC-ämne, klassningsförslag väntas för dibutyltenn acetat och klassningsförslag finns för ett antal borföreningar.
Läs merDär finns information om SUMI (Safe Use of Mixture Information) och PEF för dekorativ färg (Product Environmental Footprint)
Läs merNu finns på SVEFFs medlemssidor upplagt en intern guide för att hjälpa medlemmar att göra en korrekt klassificering av sitt förpackningsavfall enligt Avfallsförordningen
Läs merSVEFF:s Transport- och emballagekommitté har uppdaterat den branschgemensamma utbildningsrekommendationen avseende transport av farligt gods. Rekommendationen syftar dels till att uppnå en likvärdig nivå för internutbildningar inom färg- och limbranschen men kan även fungera som ett stöd för den som ska genomföra en fördjupad utbildning.
Läs merMSB har publicerat de nya regelverken för transport av farligt gods på väg och järnväg. Från och med den 1 januari 2019 gäller nya föreskrifter om transport av farligt gods på väg och i terräng (ADR-S 2019) respektive järnväg ( RID-S 2019). De äldre föreskrifterna får tillämpas fram till och med den 30 juni 2019.
Läs merExempel på ämnen som är inkluderade är dibutyltenndilaurat som nu klassas Repr 1B och linalool som är Skin Sens 1B, silverzinkzeolit som är Repr 2, glycidylmetakrylat som är Carc och Repr 1B.
Läs merKonserveringsmedlet MIT som används i färger och limmer idag, kommer att omklassificeras till allergiframkallande från 15 ppm. Byggvarubedömningen kommer att redan nu omklassificera de produkter som innehåller MIT, vilket ger en konstig situation på marknaden.
Läs merEU-Kommissionen har gått vidare med att föreslå klassificering av titandioxid i pulverform som cancerframkallande kat 2. I förslaget ingår en ny varningsfras för flytande produkter som innehåller titandioxid.
Läs merSunda hus krav på innehållsdeklaration av kemiska ämnen går över vad sektorn rekommenderar i BVDn.
Läs merUnder 2019 kommer BASTAs regler för vad som anses vara ett hormonstörande ämnen harmoniseras med EUs lagstiftning på området.
Läs merI en nyligen utgiven rapport konstaterar Riksrevisionen att de centrala myndigheternas stöd och hjälp till kommuner avseende miljötillsyn är dålig och behöver förbättras.
Läs merSenaste nyheterna inom standarder för färg och lack för november finns sammanställt. Bland annat noteras att ett utkast finns för ISO 11890-2, bestämning av halten flyktiga organiska föreningar (VOC) genom gaskromatografisk metod. Utkastet inkluderar en uppdatering för mätning av SVOC.
Läs merTrafikverket har under det senaste året utvecklat ett informationsprojekt som de kallar “Öka takten - kemikalieinformation nu!”
Läs merEU har initierat och sjösatt ett informationsprojekt om kemikalier i varor, med en tillhörande applikation till en mobiltelefon.
Läs merMed digitala koder kan konsumenter och professionella kunder få mer information om en vara än vad som får plats på en etikett. GS1 bjuder in till temafrukost om sin senaste webbstandard och hur företag kan aktivera QR-koder för webben.
Läs merOktober månads sammanställning gällande arbetet med standarder är klar. Bland annat kan noteras att det är en revidering på gång gällande NCS-standarden, SS 019104 (NCS färgprover - Betraktnings- och mätvillkor samt toleranser). För mer information kontakta Peter Weissenborn, peter.weissenborn@nbplabs.com.
Läs merECHA anordnar ett webinar den 11 december kl. 10 om inrapporteringen av kemiska produkter till Giftinformationscentralen enligt det EU-harmoniserade systemet. ECHA kommer att gå igenom hur man kan förbereda och genomföra inrapporteringen. Det kommer även att vara möjligt att ställa frågor till ECHAs experter.
Läs merNaturvårdsverkets Avfallsråd hade möte den 26 september där fokus låg på insamling och återvinning av plast. Naturvårdsverket presenterade kommande regeländringar om producentansvar för förpackningar
Läs mer