Sveriges Färg och Lim Företagare (SVEFF) ger Diplomkurs i färg och lack.
Läs merSunda hus vill anta SIN-listans alla 123 ämnen som de anser vara hormonstörande.
Läs merDen 1 jan 2020 träder de EU-gemensamma reglerna ikraft för det nya formatet för inrapportering till GIC för kemiska produkter. Giftinformationscentralen har lagt upp information på sin hemsida om Annex VIII och vad detta innebär för inrapporteringen. Även om inte alla parametrar är klara för inrapportering är det viktigt att börja förbereda det som går.
Läs merFörst ansågs det inte troligt att frågan skulle tas upp på bordet förrän till hösten men enligt färska uppgifter ska omröstning ske den 11-12 april 2019.
Läs merNordiska färgföreningarna bjuder gemensamt in till workshop om Product Environmental Footprint i Köpenhamn den 30 oktober 2019. PEF är en ny typ av miljömärkning som utvecklas som del av ett initiativ från EU Kommissionen.
Läs merEn ny standard har kommit som beräknar miljönytta i ekonomiska termer.
Läs merAlla medlemmar är varmt välkomna till SVEFFs vårmöte den 16 maj i Stockholm. Vi kommer att ha ett fullmatat program med sektionsmöten, styrelsemöte, årsmöte och högaktuella föredrag.
Läs merKemikalieinspektionen har i ett tillsynsprojekt undersökt 220 varor, ex. leksaker och elektronik. Bara var tredje företag kände till skyldigheten att informera om ämnen i varor. Nu kommer kommuninspektörer att tillsyna butiker om farliga ämnen i varor.
Läs merJobbar du med färg men känner att det kan vara lite rörigt att komma ihåg allt? Här har vi en kurs om allt du ska kunna om färg om du jobbar inom färgbranschen på ett eller annat sätt!
Läs merSVEFF rekommenderar sina medlemmar att följa de riktlinjer som hela Byggsektorn enats om avseende nivåerna på innehållsförteckningen i Byggvarudeklarationen.
Läs merEU och KemI driver inspektionsprojekt för biocidprodukter och behandlade varor under 2019. Fokus för EU-projektet är att produkter uppfyller biocidregelverket och reglerna för behandlade varor. Kemikalieinspektionen projekt fokuserar på att inspektera e-handel av bland annat bekämpningsmedel.
Läs merCLP reglerar den nya EU-harmoniserade anmälan till Giftinformationscentralen (Annex VIII till CLP). ECHA har nu publicerat vägledningen för detta. Vägledningen skriver bland annat att UFI-koden inte behöver anges som en del av CLP-märkningen vilket har varit en stor fråga i branschen. UFI-koden är en 16-siffrig kod som branschen bedömer kommer att ändras relativt ofta varför det skulle vara mycket svårt att ha den tryckt på etiketten.
Läs merEU-domstolen ger Sverige och SVEFF rätt om blykromat.
Läs merNu finns sammanställning över de senaste förändringarna inom standarder för färg och lack. Sammanställning görs för SVEFF av Peter Weissenborn, NBPlabs.
Läs merRemissen gäller hantering av brandfarliga gaser i både stora och små mängder, som t.ex. brandfarliga aerosoler och lösa behållare. Ett förslag till föreskrift och en handbok har tagits fram. Förslaget kan även komma att påverka hanteringen av brandfarliga aerosoler i butiker.
Läs merBoverket släpper rapport om LCA-metod för att beräkna en byggnads miljöpåverkan i alla stadier.
Läs merECHA har lämnat in ett begränsningsförslag för formaldehyd och formaldehydavspaltare som innebär att inga varor får sättas på marknaden om de emitterar mer än 0,124 mg/m3.
Läs merDe 14 februari diskuterade Reach-kommittén 14e ändringsföreskriften till CLP som bland annat inkluderar titandioxid. Det blev ingen omröstning på detta möte utan det sköts fram till den 7 mars.
Läs merSVEFF Målerisektions tekniska kommitté hade möte på NCS den 12 februari för att diskutera kulörmätning och NCS planer att revidera standarder som rör kulörmätning.
Läs merMålarnas facktidning nr 2 2019 skriver om Nanopartiklar. ”Nanopartiklar – ett hot mot din hälsa”. I artikeln så framförs kritik mot att det inte står i säkerhetsdatabladen om färger innehåller nanomaterial eller inte. SVEFF kommer att bemöta artikeln med en kommentar till tidningen.
Läs mer