Totalt 100 miljoner kommer de närmaste fyra åren gå till att forska kring att screena nya kemikalier i ett tidigt stadium, att minska behov av skyddsutrustning, minskad exponering av kvartsdamm och explosionsrisker kopplade till dammbildning.
Läs merRegeringen utnämnde 2018 Christina Rudén, professor i regleringstoxikologi och ekotoxikologi vid Stockholms universitet, till specialutredare för att ta fram strategier gällande reglering av kombinationseffekter hos kemikalier.
Läs merSenaste nytt inom färg och lackstandardisering sammanställs för SVEFF av Peter Weissenborn. Just nu är “EN/ISO 3668 (2017) Paints and varnishes - Visual comparison of colour of paints” på remiss.
Läs merKemikaliedagarna är tillbaka med två dagars fullmatat konferensprogram som innehåller de senaste regulatoriska och vetenskapliga nyheterna på kemikalieområdet. Årets talare utgörs av kemins toppskikt från myndighetsvärlden, akademin och industrin. Vi vill särskilt framhålla lundaprofessorn Ulf Ellervik och riksdagsledamoten tillika kemisten Marlene Burwick (S).
Läs merLäs vad du missat i sommar om diklorometan, silver, trimetylamin, oktabenzon etc.
Läs merI oktober håller Sverige och Indien ett handelsmöte. Kommerskollegium försöker nu ta reda på vilka hinder svenska företag upplever i Indien för att kunna ta upp dem på det mötet och förhoppningsvis lösa eller mildra dem.
Läs merECHAs återkommande seminariedag om biocider hålls den 29 oktober i Helsingfors. På agendan står bland annat godkännanden av aktiva substanser, utvärdering av hormonstörande effekter samt biocidproduktfamiljer.
Läs merKansliet har besvarat EU-konsultationen om ikraftträdandet av kraven i CLP Annex VIII om Giftinformation. Bland annat kommenterar kansliet uppskjutandet av ikraftträdandet till 1 januari 2021 för inrapportering av konsumentprodukter till Giftinformationscentralerna.
Läs merÅrets Sevesokonferens hålls i Stockholm och behandlar bland annat nya säkerhetsskyddslagen, NIS-direktivet som ställer krav på säkerhet i nätverk och informationssystem, MSB:s vägledning om att motverka terrorism och annan allvarlig brottslighet med kemikalier samt övergripande information om ADR-S.
Läs merVägledningen till CLP Annex VIII har uppdaterats och är nu i version 2.0. ECHA har även uppdaterat sin notifieringsportal under sommaren. Vissa funktionaliteter har lagts till och förbättringar gjorts. Uppskjutandet av ikraftträdandet till 1 januari 2021 för konsumentprodukter löper på enligt plan.
Läs merSammanställning över senaste nytt gällande standarder för färg och lack kan hämtas här.
Läs merCEPE och AISE (den europeiska branschföreningen för tvätt- och rengöringsmedel) höll en välbesökt workshop om konserveringsmedel den 15 maj. Workshopen var mycket lyckad med många representanter från myndigheter från olika länder men även från ECHA och Kommissionen. CEPE och AISE har gjort ett dokument med sammanfattning och slutsatser.
Läs merECHA ska öka granskningen av registrerade ämnen enligt ett förslag från Kommissionen. Idag granskas ca 5 % av antalet REACH-registeringar. Detta vill Kommissionen öka till 20 % av antalet registreringar i varje mängdintervall. Målet är att förbättra underlag och data för ämnen i REACH-registreringen.
Läs merKansliet återkommer om detta datum men vi förbereder för en nordisk workshop om de olika initiativen på den nordiska marknaden som vi drabbas av inom byggsektorn.
Läs merNy mätmetod framtagen av FEICA för att mäta låga halter av isocyanater i blandningar.
Läs merSVEFFs kansli önskar alla en riktigt bra sommar.
Läs merKansliet återkommer med mer information kring denna nordiska workshop. Markera gärna den 30 oktober i din almanacka om du är intresserad av att veta mer kring Product Environmental Footprint för färg. Föredragshållare är CEPE, Olympia Dolla, som har arbetat med projektet under flertalet år.
Läs merSenaste nytt om standarder inom färg och lack har sammanställts av Peter Weissenborn. Juni har varit en lugn månad inom standardiseringen, men det är några metoder på remiss gällande bandlackering samt en standard i EN 927-serien som är på slutomröstning.
Läs merMSB föreslår ändringar i regelverket kring transport av farligt gods. Det går bra att lämna synpunkter på ändringsförslagen till de aktuella lagstiftningarna om transport av farligt gods på väg respektive järnväg fram till den 19 juli.
Läs merKemikalieinspektionen bjuder in till EU-informationsdag den 24 oktober 2019 i Stockholm. Programmet är inte bestämt ännu, men dagen har bokats och aviseras i Kemikalieinspektionens kalender.
Läs mer