SVEFF har fått en remiss från regeringskansliet som behandlar klimatdeklarationer för byggnader, vilket har bäring på tillverkning av färger och lim.
Läs merRegeringen satsar på att accelerera företagens klimatomställning med en samarbetsgrupp.
Läs merUnder våren 2020 kommer ECHA att lansera ett nytt verktyg för att visa ett ämnes regleringar i flera lagstiftningar inom EU. Till en början kommer 40 olika lagstiftningar inkluderas, bland annat växtskydd, avfall, food contact materials och leksaker.
Läs merI den 15e ATPn finns bland annat tre isothiazolinoner, MBIT, OIT och DCOIT, men även zinkpyrithion med.
Läs merKommissionen har gett möjligheter för intressenter att ge synpunkter på hur olika lagstiftningar påverkar regleringen av hormonstörande ämnen, så kallad Fitness Check of the EU legislation. Målsättningen är att hitta områden där lagstiftningen eventuellt är motstridig.
Läs merEtt nytt verktyg för att mäta sitt företags cirkularitet har tagits fram av World Business Council for Sustainable Development, WBCSD.
Läs merEUs “gröna giv” förtydligas under 2020 med delar om livslängd, avfall men även en ny kemikaliestrategi.
Läs merUnder 2020 kommer regeringen att presentera sin strategi avseende cirkulär ekonomi för Sverige.
Läs merArbetsmiljöverket har skickat ut en remiss gällande förslag till ny regelstruktur. Det är omfattande förändringar i strukturen för reglerna som föreslås, men endast mindre ändringar gällande sakinnehåll. Målsättningen är att det ska bli enklare att hitta och förstå regler gällande arbetsmiljö. Planen är att det nya regelverket ska träda ikraft i mars 2022.
Läs merDen europeiska limföreningen FEICA genomför sitt årsmöte den 9-11 september i år på Marriott Hotell i Warszawa i Polen.
Läs merDet stora EU-gemensamma tillsynsprojektet, REF-8, har nu startat sin aktiva fas och kommer att fokusera på internethandel med kemiska produkter, t.ex. färg, lim, rengöringsmedel och biocidprodukter. Inspektionerna kommer att ske i 29 medlemsländer och pågår till den 31 december 2020.
Läs merDibutyltennoxid, dibutyltennmaleat har föreslagits få EU-harmoniserad klassificering som bland annat Repr. 1B . Butylakrylat fanns på utvärderingslistan Corap 2013 och kompletterande underlag för reprotox och mutagenicitet begärdes in av Sverige. Resultatet blev att man inte ser något behov för vidare åtgärd för butylakrylat.
Läs merFör den som är intresserad att delta i KemIs traditionella EU-informationsmöte så kommer det att hållas den 23 april i Stockholm, Solna Gate. Eftermiddagens fokus är förbättrad kvalitet på Säkerhetsdatablad.
Läs merTyskland har föreslagit att melamin ska klassificeras som misstänkt cancerframkallande (Carc kat 2) och STOT RE 1.. Just nu pågår en allmän konsultation hos ECHA och branschföreträdaren EMPA (European Melamine Producers Association) motsätter sig förslaget och menar att en Carc kat 2 klassificering inte är motiverad.
Läs merArbetsmiljöverket kommer att göra riktade inspektioner gällande arbetsmiljö för målare. Målaryrket har valts ut bland annat för att det är ett vanligt yrke bland unga och att det innebär ensidiga, upprepade rörelser.
Läs merNu har BASTA publicerat sitt vägledningsdokument för hormonstörande produkter som SVEFF har varit med och påverkat under hösten 2019.
Läs merEUs miljökommissionär, Virginijus Sinkevicius, har i en intervju i den tyska tidningen Die Welt, meddelat att det inom EU förekommer diskussioner om att totalförbjuda alla plastförpackningar
Läs merDen 4-5 mars står SVEFF som värd för det Nordiska mötet, där vi skall diskutera och avhandla frågan om byggsektorns krav på oss tillverkare avseende information om ingående ämnen i våra produkter och bedömningar av dessa.
Läs merDen 12 februari 2020 kl. 10.00 anordnar ECHA ett webinar om status för inrapporteringen av Giftinformation för kemiska produkter. Man kommer att gå igenom de senaste ändringarna i lagstiftningen och i det verktyg som företag ska rapportera i, PCN editor.
Läs merDen första ändringen av lagtexten gällande CLP Annex VIII har publicerats i Official Journal den 10 januari 2020. Ändringen gäller det omtalade ikraftträdandedatumet för giftinformation för kemiska konsumentprodukter, vilket nu officiellt har skjutits upp till den 1 januari 2021.
Läs mer