För att förhindra terrorism med hemgjorda sprängämnen har utgångsämnen till dessa, så kallade sprängämnesprekursorer, reglerats inom EU, vilket gjorts i en förordning som gäller från 1 februari i år.
Läs merSVEFFs vårmöte gick av stapeln den 20 maj och innebar möten med våra sektioner, styrelse, formellt årsmöte samt som alltid en föreläsning. Årets föredragshållare var Sofia Rasmussen från Rasmussen Analys och temat var hur framtidens arbetsgivare kan vara attraktiv i ljuset av rådande pandemi och hur den kan påverka hur vi arbetar i framtiden.
Läs merBASTA kommer att från och med den 1 juli ha en ny kategori produkter kopplade till sitt system vilket är de produkter som inte klarar vare sig BASTA eller BETA men som ändå används i konstruktion. Basta har därför beslutat att införa ytterligare en grupp i systemet kallad ”DEKLARERAD”.
Läs merRevideringen av EUs kemikaliestrategi och tiden för Sveriges ordförandeskap sammanfaller år 2023 samtidigt som KemIs Generaldirektör har fått en plats i ECHAs styrelse.
Läs merEU siktar på “zero pollution in air, water and soil” till år 2050.
Läs merSveriges Färg och Lim Företagare (SVEFF) har tagit över diplomkursen i Färg och Lack från STF Ingenjörsutbildning och erbjuder kursen för andra gången, och denna gång är det på plats i Stockholm.
Läs merSenaste nytt om standarder för färg och lack finns sammanställt. Denna gång om NCS Färgatlas, glansskala för inomhusfärg och ommålning av fabriksbelagd byggnadsplåt.
Läs merOrganisationen MVK, Måleriets Våtrumskontroll, har tillsammans med GBR, BKR och Säker vatten, lanserat ett samarbete för att minimera vattenskador kallat Fabrikantaccept.
Läs merI en rapport konstaterar Upphandlingsmyndigheten att de offentliga inköpen och speciellt de som berör Bygg- och fastighetsområdet, står för en stor del av påverkan på klimatet och utsläpp av partiklar som är skadliga vid inandning.
Läs merKemikalieinspektionen föreslår två nya etappmål för “Giftfri miljö” om utfasning av särskilt farliga ämnen i konsumentprodukter och om kombinationseffekter.
Läs merKommuner tillämpar och tolkar regler om bland annat miljöfarlig verksamhet olika från kommun till kommun, konstaterar Näringslivets Regelnämnd.
Läs merNaturvårdsverket har publicerat frågor och svar om Engångsplastdirektivet på sin hemsida. För färg- och limbranschen berör Engångsplastdirektivet främst tvättservetter.
Läs merRiksrevisionen kritiserar de statliga bolagens hållbarhetsarbete.
Läs merBASTA håller på att ta fram en ny nivå av registrering, främst för produkter som inte klarar BASTAs nivåer,. men som används till stor del i byggnation, vilka skall benämnas “Deklarerade produkter”.
Läs merRegeringen hade en ambition att minska regelkostnaderna för näringslivet, men när Tillväxtverket presenterade sin slutrapport om regler som påverkar företagens kostnader och konkurrenskraft åren 2013-2020, visar det sig att det blev tvärtom.
Läs merEuropeiska lim- och fogbranschen Feica anordnar webinar om lim i förpackningar av plast och hur man korrekt kommunicerar specifikationer.
Läs merKonsumentverket har gjort en utredning av rättsläget för klimatpåståenden och publicerat en rapport med myndighetens syn.
Läs merSenaste nytt om standarder för färg och lack finns sammanställt av Peter Weissenborn. Du kan ladda ner dokumentet här.
Läs merMMA har föreslagits klassas som allergiframkallande vid inandning kat 1. ECHAs riskbedömningskommitté har nu fastslagit sin position att de stödjer förslaget och nu väntar Kommissionen lägga fram förslag till ändringsföreskrift till CLP, sannolikt 2022.
Läs merFolkhälsomyndigheten ser för närvarande över reglerna kring alkoholhaltiga preparat, denaturering och teknisk sprit. Ett första referensmöte hölls den 24 februari 2021 då kansliet via KoHF deltog.
Läs mer