Perborater har sedan tidigare varit klassade som SVHC-ämnen och funnits på kandidatlistan. Nu har ECHA föreslagit att de ska tas upp på tillståndslistan, dvs att det ska krävas tillstånd för användning av ämnena, på grund av sina reproduktionstoxiska egenskaper.
Läs merAlla användare av diisocyanater i Europa ska genomgå utbildning för säker hantering enligt tyskt förslag. I Sverige har vi ju sedan lång tid haft krav på "härdplastutbildning" nu enligt AFS 2014:43 men enligt förlaget så kommer EU-kraven att vara mer strikta. Till exempel så innebär förslaget:
Läs merFörra hösten slog Europadomstolen fast att den haltgränsen på 0,1 viktsprocent som gäller ska räknas på varje delkomponent av varan och inte på hela varans vikt. I leverantörskedjor med många aktörer blir det minst sagt en utmaning att ha full kontroll över vad materialen innehåller och kandidatlistan utökas med fler ämnen två gånger per år. ”The legal obligation is too complex for an average SME.” – konstaterar branschföreningen för små och medelstora företag i Europa UEAPME
Läs merDen 17 november 2016 anordnar Kemikalieinspektionen ett informationsmöte om vad som är på gång inom lagstiftningsområdena för kemiska produkter. Senaste nytt inom Reach, CLP och biocidförordningen kommer bland annat att tas upp.
Läs merKemikalieinspektionen har tillsynat båtvårdsprodukter såsom rengöringsmedel och lacker. De har hittat större brister hos hälften av de granskade produkterna och mindre brister hos en tredjedel av produkterna. Det är framför allt är säkerhetsdatablad och märkning på förpackningen som har varit bristfälliga.
Läs merKommissionen har tagit fram ett förslag till tillstånd för Dominion Colour corporation (DCC) att sätta två blykromater på marknaden för användning i industrifärger, ytbehandling av plast och i vägmarkeringsfärg. Förslaget går till omröstning den 6-7 juli i REACH-kommittén. Medlemsstaterna kan då avgöra om tillståndet blir verklighet eller inte.
Läs merSveff har tagit fram en branschrekommendation om hur snabbt man ska uppdatera information i sina SDS när ny information kommer från leverantörer. Anledningen till att rekommendationen har tagits fram är att det ofta förekommer frågor i detta ärende. DUCC, Downstream Users of Chemicals Co-ordination Group, har sedan 2011 en branschrekommendation för detta
Läs merECHA har publicerat en rapport som beskriver anmälningssystemet för nedströmsanvändare, hur många anmälningar man fått in och förklarar hur informationen har använts hittills.
Läs merEuropeiska kommissionen har publicerat en interimsguide för inspektörer. Guiden har gjorts av Senior Labour Inspector's Committee (SLIC) i England, Tyskland och Frankrike. Guiden beskriver hur Occupational Exposure Limits (OELs), Derived No Effect Levels (DNELs) och Derived Minimal Effect Levels (DMELs) slås fast och hur de kan användas på arbetsplatser.
Läs merFrån och med slutet på juni 2016 kommer europeiska kemikaliemyndigheten ECHA att göra mer information från Reach-registreringar av kemiska ämnen offentligt tillgängliga. Detta gäller exponeringsscenarier och slutsater från farobedömningen sk "endpoint summaries".
Läs mer