Nu finns sammanställning från de senaste nyheterna inom standarder för färg och lack, SIS TK 433.
Läs merKemikalieinspektionen har tillsynat båtvårdsprodukter såsom rengöringsmedel och lacker. De har hittat större brister hos hälften av de granskade produkterna och mindre brister hos en tredjedel av produkterna. Det är framför allt är säkerhetsdatablad och märkning på förpackningen som har varit bristfälliga.
Läs merDen 15 juni presenterade EU-kommissionen sitt förslag för kriterier för hur man ska bedöma kemiska ämnens hormonstörande egenskaper. Svenska, franska och danska miljöministrarna går nu ihop i ett brev och kritiserar förslaget för att inte ge tillräcklig hög skyddsnivå för människa och miljö. De anser att kraven på bevisad effekt är för högt ställda.
Läs merKommissionen har tagit fram ett förslag till tillstånd för Dominion Colour corporation (DCC) att sätta två blykromater på marknaden för användning i industrifärger, ytbehandling av plast och i vägmarkeringsfärg. Förslaget går till omröstning den 6-7 juli i REACH-kommittén. Medlemsstaterna kan då avgöra om tillståndet blir verklighet eller inte.
Läs merSveff har tagit fram en branschrekommendation om hur snabbt man ska uppdatera information i sina SDS när ny information kommer från leverantörer. Anledningen till att rekommendationen har tagits fram är att det ofta förekommer frågor i detta ärende. DUCC, Downstream Users of Chemicals Co-ordination Group, har sedan 2011 en branschrekommendation för detta
Läs merDen europeiska kemikaliemyndigheten ECHA har sammanställt slutsatser från ett inspektionsprojekt gällande barnskyddande förslutning på olika förpackningar. Totalt deltog 15 länder inom EU och 797 produkter tillsynades inom projektet. Man bedömde att 230 av produkterna inte uppfyllde kraven på CLP, nästan en tredjedel. Majoriteten av produkterna var desinfektionsprodukter, blekmedel och olika rengöringsmedel.
Läs merKemikalieinspektionen har aviserat att de kommer att ta fram en föreskrift om nanomaterial under hösten 2016. Föreskriften kommer att träda i kraft den 1 januari 2018. Förslaget innebär att de företag som anmäler produkter till produktregistret även måste ange om produkterna innehåller nanomaterial, och i så fall vissa uppgifter om nanomaterialet.
Läs merDiplomkursen ger dig en grundlig genomgång av samtliga färgsystem och hur du använder dem. Den 15 nov 2016 - 14 mars 2017 hålls kursen igen genom både webbinarier och seminarier i Stockholm.
Läs merFrån och med 15 juni 2016 har SimFAS Sweden AB ny ägare i from av SimFAS Intressenter AB.
Läs merECHA har publicerat en rapport som beskriver anmälningssystemet för nedströmsanvändare, hur många anmälningar man fått in och förklarar hur informationen har använts hittills.
Läs merEuropeiska kommissionen antog den 15 juni kriterier för att identifiera hormonstörande kemiska ämnen. Kommissionen manar till ett strikt vetenskapligt baserat synsätt och stöder WHOs definition.
Läs merEuropeiska kommissionen har publicerat en interimsguide för inspektörer. Guiden har gjorts av Senior Labour Inspector's Committee (SLIC) i England, Tyskland och Frankrike. Guiden beskriver hur Occupational Exposure Limits (OELs), Derived No Effect Levels (DNELs) och Derived Minimal Effect Levels (DMELs) slås fast och hur de kan användas på arbetsplatser.
Läs merECHAs riskbedömningskommitté (RAC) har offentliggjort sin bedömning av aktuella klassificeringsförslag av en rad ämnen
Läs merEn ändringsföreskrift till CLP-förordningen om klassificering och märkning har publicerats (8e ATPn) som innebär: - ändringar i ett antal skyddsangivelser (P-fraser)
- ändringar i kriterierna för frätande/irriterande – blandningar som bara är frätande för metall behöver inte ha frätandesymbolen för konsumentprodukter
- ny testmetod för oxiderande fasta ämnen
- Om produkten är märkt EUH204 eller EUH205 (gäller blandningar som innehåller isocyanater och vissa epoxiföreningar) så behövs inte EUH208 "Innehåller [namn på sensibiliserade ämne]. Kan orsaka allergisk reaktion."
Läs merSenaste nytt inom standarder för färg och lack finns sammanfattat av Peter Weissenborn. Vi påminner om att det finns en plats ledig för intresserad person inom medlemskretsen.
Läs merBygginvesteringarna har gått starkt tack vare hushållen som drivit på tillväxten i svensk ekonomi. Produktionen av nya bostäder fortsätter att vara den främsta anledningen till att bygginvesteringarna ökar både 2016 och 2017.
Läs merEnligt upphandlingslagstiftningen är det som huvudregel inte tillåtet att vid upphandling eller avrop hänvisa till ett specifikt varumärke. När en myndighet i sin upphandling eller i sitt avrop hänvisar till ett specifikt varumärke finns det en risk att den som innehar varumärket gynnas framför andra.
Läs merMiljöbalken är ett mycket omfattande regelverk som i grunden omfattar alla, inte bara företagen, och reglerna kan vara krångliga och svåra att förstå. Nu kommer Svenskt Näringslivs handbok om Miljöbalken ut i en ny upplaga
Läs mer