Rekommendation om uppdatering av SDS

Sveff har tagit fram en branschrekommendation om hur snabbt man ska uppdatera information i sina SDS när ny information kommer från leverantörer. Anledningen till att rekommendationen har tagits fram är att det ofta förekommer frågor i detta ärende. DUCC, Downstream Users of Chemicals Co-ordination Group, har sedan 2011 en branschrekommendation för detta

Läs mer
ECHA: många brister hos barnskyddande förslutningar

Den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA har sammanställt slutsatser från ett inspektionsprojekt gällande barnskyddande förslutning på olika förpackningar. Totalt deltog 15 länder inom EU och 797 produkter tillsynades inom projektet. Man bedömde att 230 av produkterna inte uppfyllde kraven på CLP, nästan en tredjedel. Majoriteten av produkterna var desinfektionsprodukter, blekmedel och olika rengöringsmedel.

Läs mer
Föreskrift om nanomaterial tas fram under hösten

Kemikalieinspektionen har aviserat att de kommer att ta fram en föreskrift om nanomaterial under hösten 2016. Föreskriften kommer att träda i kraft den 1 januari 2018. Förslaget innebär att de företag som anmäler produkter till produktregistret även måste ange om produkterna innehåller nanomaterial, och i så fall vissa uppgifter om nanomaterialet.

Läs mer
Ändringar i reglerna för klassificering och märkning

En ändringsföreskrift till CLP-förordningen om klassificering och märkning har publicerats (8e ATPn) som innebär: - ändringar i ett antal skyddsangivelser (P-fraser)

- ändringar i kriterierna för frätande/irriterande – blandningar som bara är frätande för metall behöver inte ha frätandesymbolen för konsumentprodukter

- ny testmetod för oxiderande fasta ämnen

- Om produkten är märkt EUH204 eller EUH205 (gäller blandningar som innehåller isocyanater och vissa epoxiföreningar) så behövs inte EUH208 "Innehåller [namn på sensibiliserade ämne]. Kan orsaka allergisk reaktion."

Läs mer
Konkurrensverket: Förbjudet hänvisa till varumärken

Enligt upphandlingslagstiftningen är det som huvudregel inte tillåtet att vid upphandling eller avrop hänvisa till ett specifikt varumärke. När en myndighet i sin upphandling eller i sitt avrop hänvisar till ett specifikt varumärke finns det en risk att den som innehar varumärket gynnas framför andra.

Läs mer
Emma Jansson