Enligt föreslagen budget ska Kemikalieinspektionen få ytterligare resurser att driva arbetet med Giftfri vardag. Fokus kommer bland annat att vara på högfluorerade miljögifter (PFAS) och på farliga ämnen i konsumentprodukter.
Läs merSveff Miljöutskott och Sveff arbetsgrupp för märkning, säkerhetsdatablad och byggvarudeklarationer har haft två välbesökta möten på Sveffs kansli där vi diskuterat senaste nytt inom hälsa, miljö och säkerhet.
Läs merDet EU-harmoniserade formatet för inrapportering till giftinformationscentraler har slutligen beslutat efter flera års bearbetning. Det innebär en effektivisering för tillverkare i och med att det blir samma information som ska skickas till giftinformationscentralerna i olika länder, dock måste informationen fortfarande vara på landets språk. Flera branscher, bland annat färgbranschen, har haft synpunkter på vissa delar i förslaget. En stor stötesten har varit att alla produkter ska förses med en unik 16-siffrig kod på CLP-etiketten för identifiering.
Läs merPär Svahnberg är numera ansvarig för branschföreningens arbete med frågor rörande transport av farligt gods. Han konsulteras av kansliet för att vara sammankallande för Sveff Transport- & Emballagekommitté
Läs merDen 19 oktober hålls ett seminarium på Näringslivets Hus i i Stockholm om kriterier för hormonstörande ämnen. EU-kommissionen presenterade den 15 juni vetenskapliga kriterier för att kunna identifiera hormonstörande ämnen. Kriterieförslaget har fått kritik från olika håll och det råder delade meningar även i forskarvärlden. Vilka konsekvenser får kriterieförslaget för tillverkare, importörer, distributörer och myndigheter?
Läs merBisfenol A föreslås att tas upp på kandidatlistan för SVHC-ämnen (substances of very high concern) på grund av reproduktionstoxiska egenskaper.
Läs merSTF Ingenjörsutbildning anordnar diplomkurs för färg och lack under hösten 2016 och våren 2017
Läs merDen 27 oktober 2016 anordnas stålbyggnadsdagen på Kistamässan i Stockholm. Det är Stålbyggnadsinstitutet som står bakom eventet. Under dagen kan man bland annat fördjupa sig i framtidens stålbyggnadskvalitet, den nya Eurokoden och EN 1090.
Läs merSVEFF rekommenderar sina medlemmar att avvakta med att lägga in produkter i svanens databas.
Läs merTitandioxid har en minst sagt betydelsefull användning i färg och många andra branscher. En cancerklassning skulle få omfattande konsekvenser. Som underlag för en konsekvensbedömning har Sveff sammanställt uppgifter om färgbranschen i Sverige.
Läs merDet gemensamma EU-formatet för inrapportering gällande kemiska produkter till Giftinformationscentralerna börjar närma sig beslut. Nu finns en slutlig version av lagtexten som REACH-kommittén kommer att röstas om den 20 september. Ett EU-gemensamt format innebär att det blir samma information som ska rapporteras in i alla olika länder. Men tyvärr är det fortfarande krav på att rapportera till alla de olika nationella giftinformationscentralerna för de länder där man säljer sin produkt.
Läs merKemikalieinspektionen har nyligen publicerat uppdaterade versioner av faktabladen gällande barnskyddande förslutning och kännbar varningsmärkning. Myndigheten tydliggör vilka regler som gäller för produkter som är klassade enligt CLP och vilka regler som gäller för äldre produkter som är klassade enligt nationella regler.
Läs merMyndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har reviderat sin information om skåp för förvaring av brandfarliga varor, kontroll av gasolcisterner och gasol i restauranger och laboratorium.
Läs merDomstolarna Patent- och marknadsdomstolen och Patent- och marknadsöverdomstolen inrättas den 1 september 2016. Samtidigt upphör Patentbesvärsrätten och Marknadsdomstolen som myndigheter
Läs merSenaste nytt inom färgstandarder finns sammanställt. Påminner även om att det finns en plats ledig i SIS standardiseringskommitté för färg och lack för den som är intresserad. Kontakta Anna Melvås på kansliet för mer info. I mitten av september hålls möte i CEN gällande standarder för utomhusmålning på trä
Läs merHar du intresse av hur kvalitetssäkring av laboratorier går till? Nu går det att anmäla sig till en kurs om standarden för detta: ISO 17025 om kvalitetssystem för laboratorier. Kursen hålls den 18-19 oktober i Stockholm.
Läs merKemI har publicerat en rapport om högfluorerade ämnen. De finns i till exempel impregnerade textilier och rengöringsmedel. KemI kommer att ta fram ett nationellt åtgärdsprogram som ska slutrapporteras under 2017. Bland annat ska de titta på om ökade rapporteringskrav till produktregistret är en möjlighet. De ska även initiera en branschdialog för att få till frivilliga utfasningar.
Läs merDen 19 juli publicerades den 9e uppdateringen (den 9e ATP:n) av CLP.
Läs merAISE (europeiska branschorganisationen för tvätt- och rengöringsmedel) rekommenderar att användningen av methylisothiazolinone (MIT) begränsas till en koncentration om mindre eller lika med 100 ppm för konservering av alla rengöringsmedel, tvättmedel, diskmedel – detta till följd av ämnets hudsensibiliserande egenskaper.
Läs merBiocidgodkännanden har publicerats för DBDCB för produkttyp 6 (in-can) och tolylfluanid för produkttyp 7 som börjar gälla 1 januari 2018.
Läs mer