På Sveffs höstmöte den 17 november hölls en uppskattad presentation av Lars Gustavsson på BASF om Framtidsspaning: Syntetisk kemi med biobaserade råvaror.
Läs merDen 28 oktober skulle Kommissionens förslag, för hur man ska bedöma klassificering av avfall för miljöfarliga egenskaper, röstas igenom. Den 28 oktober skulle Kommissionens förslag, för hur man ska bedöma klassificering av avfall för miljöfarliga egenskaper, röstas igenom.
Läs merCEPE och ”Cobalt Development Institute - CDI” efterlyser företag som levererar alkydfärger innehållande koboltsickativ till leksaksbranschen. De behöver data för att kunna göra exponeringsscenario för denna användning. I brist på data kommer de att avråda från användning i e-SDS.
Läs merBelgien inför nationella regler för att begränsa migrering för färg och lack som kan komma i kontakt med livsmedel. Reglerna träder i kraft 1 januari 2017. Migreringen får inte överskrida 10 mg/dm2. När det saknas specifik migreringsgräns ska 60 mg/kg gälla.
Läs merKemI anordnar tre informationsmöten i januari riktade till företag som rapporterar till produktregistret.
Läs merNaturvårdsverket anordnar en temadag om farliga ämnen i avfall den 5 december i Stockholm. Målgrupp är företag och näringsliv. Under temadagen kommer man bland annat att gå igenom klassning av farligt avfall, hantering av avfall som innehåller långlivade organiska föroreningar och vad som gäller när avfall blir produkt
Läs merPerborater har sedan tidigare varit klassade som SVHC-ämnen och funnits på kandidatlistan. Nu har ECHA föreslagit att de ska tas upp på tillståndslistan, dvs att det ska krävas tillstånd för användning av ämnena, på grund av sina reproduktionstoxiska egenskaper.
Läs merBland annat ska bensoesyra utvärderas för möjliga hormonstörande effekter samt butanon för reproduktionstoxiska egenskaper.
Läs merPå grund av att så få kemikaliebrott leder till påföljd eller rättslig undersökning vill Kemikalieinspektionen kunna döma ut böter utan någon form av rättslig prövning.
Läs merSvenskt Vatten menar att utfasningen av farliga ämnen hos industrierna går snabbare än väntat. Det rapporterar Aktuell Hållbarhet direkt. Den snabba utfasningen är resultatet av ett gott samarbete mellan vattenreningsverk och industrierna menar Svenskt Vatten.
Läs merAlla användare av diisocyanater i Europa ska genomgå utbildning för säker hantering enligt tyskt förslag. I Sverige har vi ju sedan lång tid haft krav på "härdplastutbildning" nu enligt AFS 2014:43 men enligt förlaget så kommer EU-kraven att vara mer strikta. Till exempel så innebär förslaget:
Läs merFörordningen för klassificering och märkning (CLP) ställer krav på märkning av kemiska produkter. Utöver det finns krav enligt biocidförordningen på märkning av "behandlad vara" exempelvis en vattenburen färg där man tillsatt konserveringsmedel. Kansliet kommer att hålla en workshop den 24 november om märkning enligt biocidförordningen och hur den ska kombineras med märkning enligt CLP.
Läs merEn delegation från Sverige, Danmark och Nederländerna har bett Europarådet att diskutera Kommissionens förslag på kriterier för hormonstörande ämnen. Europarådet är vanligtvis inte involverade i denna beslutandeprocess utan arbetar med EU:s övergripande politiska riktning och prioriteringar. Delegationen anser dock att Kommissionen har överskridit sitt mandat.
Läs merFörra hösten slog Europadomstolen fast att den haltgränsen på 0,1 viktsprocent som gäller ska räknas på varje delkomponent av varan och inte på hela varans vikt. I leverantörskedjor med många aktörer blir det minst sagt en utmaning att ha full kontroll över vad materialen innehåller och kandidatlistan utökas med fler ämnen två gånger per år. ”The legal obligation is too complex for an average SME.” – konstaterar branschföreningen för små och medelstora företag i Europa UEAPME
Läs merNu finns senaste sammanställningen gällande standarder för färg och lack att ladda ner.
Läs merTidningen NTT skriver om en studie som Sveriges Lantbruksuniversitet gjort.
Läs merDen 17 november 2016 anordnar Kemikalieinspektionen ett informationsmöte om vad som är på gång inom lagstiftningsområdena för kemiska produkter. Senaste nytt inom Reach, CLP och biocidförordningen kommer bland annat att tas upp.
Läs merDen europeiska kemikaliemyndigheten ECHA har i september 2016 publicerat en reviderad vägledning till CLP gällande klassificering och märkning. Det är en större omarbetning av innehållet i vägledningen. Man anpassar till de senaste ändringarna i lagstiftningen. Revidering har gjorts gällande barnskyddande förslutning och kännbar varningsmärkning.
Läs merKemikalieinspektionen har kontaktat ca 2000 företag för att kontrollera kontaktuppgifterna och påminna om den nya e-portal som lanseras inför produktregistreringen 2017. Målsättningen är att förenkla och förbättra nuvarande system. Bland annat kommer företag att kunna göra en preliminär beräkning av kemikalieavgiften
Läs mer