Till hösten anordnar Linnéuniversitetet i Växjö en distanskurs på 7,5 hp. Kursen är gratis och riktar sig till dem som har arbetat med trä som material och har intresse för att lära sig mer om sådant som vedens uppbyggnad, kvalitétsaspekter på trä samt ytbehandlingsfrågor.
Läs merFunderar du på hur exponeringsscenarier (ES) ska läsas, hanteras och följas? KTF och IKEM arrangerar gemensamt en tvådagars workshop om exponeringsscenarier. Arbetsmiljöverket kommer att prata om erfarenheter av tillsynen av ES och Janice Robinson från europeiska färgbranschen, CEPE, kommer att presentera SUMI-konceptet mm.
Läs merDen europeiska kemikaliemyndigheten ECHA har uppdaterat informationen om de kommande reglerna för inrapportering till Giftinformationscentralerna. Bland annat har man publicerat ett antal frågor och svar. ECHA bekräftar även att verktyget för att ta fram UFI, Unique Formula Identifier, för produkterna är färdigställt.
Läs merArbetsmiljöverket inför sanktionsavgifter för maskiner som omfattas av maskindirektivet. Detta kan t.ex. vara lyftanordningar eller maskiner för personlyft. Dessa maskiner ska ha en bruksanvisning och tillverkaren ska ge en försäkran om att maskinen följer alla europeiska hälso- och säkerhetskrav.
Läs merNyligen blev det klart att Janice Robinson från europeiska färgbranschen, CEPE, kommer att delta på workshopens andra dag för att presentera SUMI-konceptet.
Läs merSammanställning för senaste nytt inom färg och lack har gjorts av Peter Weissenborn.
Läs merTyskland har föreslagit att EU ska införa krav på utbildning innan hantering av produkter innehållande >0,1% diisocyanatmonomerer. Nu finns det möjlighet att lämna synpunkter på förslaget på ECHAs webbsida.
Läs merSTF Ingenjörsutbildning anordnar grundkursen Färg & Lack som ska ge en översiktlig genomgång av samtliga färgsystem för industri, konsumentanvändning och yrkesmåleri. Kursen riktar sig till tekniker, säljare, inköpare och ekonomer som vill få ökade kunskaper om färgkemi och teknologi.
Läs merEtt flertal Länsstyrelser har tillsammans lagt fram förslag på att ändra i Egenkontrollförordningen så att den kemikalieförteckning som företag ska upprätta ska vara på ämnesnivå. Sveff har svarat att detta inte är ett rationellt sätt att arbeta med risker med kemikalier. Arbetsinsatsen det innebär för företag att mata in informationen och hålla den uppdaterad står inte i rimlig proportion till nyttan
Läs merKemikalieinspektionen har föreslagit en utökning av produktregistret med en mängd olika parametrar för nanomaterial som förekommer i kemiska produkter. Pigment har undantagits i förslaget. Kansliet avstyrker hela tanken med ett register för nanomaterial i remissvaret.
Läs merKemikalieinspektionen har publicerat ett nytt faktablad om biocidprodukter (mars 2017). Det är en enkel överblick om vilka regler som gäller för biocidprodukter.
Läs merI framtiden kan det klassas som grovt upphovsrätts/varumärkesbrott. För närvarande utreds huruvida Sverige bör införa en ny brottsrubricering för särskilt grova upphovsrätts/varumärkesbrott.
Läs merSveff kommer omgående att kontakta FTI och begära möte med målet att rekommendationen ska ändras eftersom det är oskäligt och saknar relevans att utesluta fasta färgrester i förpackningar för alla piktogram.
Läs merPå ECHAs webbsida kan man nu läsa om förslag på nya harmoniserade klassificeringar. Två exempel på ämnen är Diisooctyl phthalate (som Repr. 1B) och 2-methoxyethyl acrylate (som Repr. 1B)
Läs merMåleriföretagen anordnar halvdagseminarium i Malmö och Göteborg. Under seminariet kommer experter från färgindustrin, forskare från Linnéuniversitetet samt juridisk expertis att delta och dela med sig av sina kunskaper på området.
Läs merSMQ conference erbjuder en utbildning kring e-märkning av färdigförpackningar. Utbildningen hålls i Stockholm, Göteborg och Malmö under våren 2017. Utbildningen hålls i samarbete med Swedac som är föreskrivande myndighet.
Läs merKemIs tillsynsrapport om konserveringsmedel i färg och lim har publicerats 170313. Det är en uppföljning av tidigare tillsyn gällande konserveringsmedel i färg. Glädjande konstateras att de flesta produkterna är rätt klassificerade och korrekt märkta. Men rapporten har genererat flera artiklar om problemen med allergi från konserveringsmedel.
Läs merKemikalieinspektionen arrangerar en serie seminarier för en giftfri vardag tillsammans med Upphandlingsmyndigheten och länsstyrelserna. Seminarierna fokuserar bland annat på "kemikaliesmart upphandling". Även leverantörer till offentlig sektor är inkluderade i målgruppen.
Läs merUnder hösten 2017 kommer Kemikalieinspektionen att bedriva ett tillsynsprojekt gällande CLP-märkning av kemiska produkter i detaljhandeln.
Läs merDen senaste informationen kring standarder inom färg och lack finns sammanställd. Det är bland annat två förslag till nya standarder som berör mätning av halter för lösningsmedel i vattenburna färger, både praktiskt vid sprutapplikation och med gaskromatograf.
Läs mer