Naturvårdsverket har i samverkan med Kemikalieinspektionen gett ut en vägledning för ökad och säker materialåtervinning - Giftfria och resurseffektiva kretslopp.
Läs merIdag röstade SCOPAFF, Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed, för de föreslagna kriterierna för identifiering av hormonstörande ämnen i växtskyddsmedelsregelverket. Enligt den information SVEFF fått var det endast Sverige, Danmark och Tjeckien som röstade emot.
Läs merEuropeiska färgföreningens årliga konferens och årsmöte äger rum i september i Aten. Temat är "Innovate - our way forward".
Läs merEuropeiska färgbranschen CEPEs, har publicerat sitt andra nyhetsbrev för året. Där skriver de om titandioxid, "Plant-Based summit 2017" i Lille och introducerar en ny kollega.
Läs merECHA sätter upp ett kortare webinar den 10 oktober, kl. 10.00-11.00 svensk tid, om den kommande harmoniserade notifieringen till Giftinformationscentralerna.
Läs merTrots att den nya avfallsförordningen trädde i kraft 1 januari 2016 är det en punkt som inte varit fastställd nämligen detaljer kring hur avfall ska klassificeras utifrån sina miljöfarliga egenskaper (HP14). Den 8 juni publicerades förordningen.
Läs merHarmoniseringen av förpackningsgränser för viskösa brandfarliga vätskor (flampunkt > 23°C) har antagits. Detta innebär att den tidigare 30 L-gränsen i IMDG (2.3.2.5) ändras till 450 L i harmoni med ADR (2.2.3.1.5) (även IMDG 2.3.2.4 omfattas).
Läs merDietylentriaminpentaättiksyra och dess natrium och kaliumsalter är ämnen som används i en mängd applikationer till exempel i massaindustrin, tvättmedel och textil. De har idag ingen harmoniserad klassificering enligt CLP.
Läs merKemikalieinspektionen har notifierat förslaget om ett nationellt register för nanomaterial till EU. Det innebär att övriga medlemsländer, Kommissionen och andra intressenter har tre månader på sig, till den 8 september 2017, att ge synpunkter på förslaget.
Förslaget innebär att de företag som registrerar kemiska produkter i Kemikalieinspektionens produktregister också måste delge information om eventuella nanomaterial. Pigment är undantagna men för övriga nanomaterial är informationskravet omfattande. Förslaget är att de nya reglerna ska tillämpas från registreringen i februari 2019.
Läs merDen europeiska färgbranschen CEPE har tagit fram ett media statement gällande titandioxid som kan användas reaktivt om man får frågor från kunder eller andra externa parter. Det finns även ett dokument med frågor och svar som kan användas internt inom företaget.
Läs merDe svenska reglerna gällande "särskilt farliga" kemiska produkter har ändrats från den 1 juni i år. Ändringarna handlar om vilka faroklasser som ska omfattas av begreppet särskilt farliga kemiska produkter och vilka produkter som ska vara undantagna från reglerna.
Läs merUtredningen om skatt på tungmetaller m.m., där också utredningen om bekämpningsmedelsskatten ingår, har ställt några frågor som en uppföljning av senaste referensgruppsmöte för biocidbranschen. Utredningen jobbar f.n. brett när det gäller biocidprodukter och prövar olika hypoteser och argument för och emot en skatt. Därmed inte sagt att det kommer att föreslås en skatt.
Läs merNu finns senaste nytt sammanställt inom standarder för färg och lack. Detta görs av Peter Weissenborn, NbpLabs, för Sveff varje månad.
Läs merTyskland har föreslagit en EU-begränsning för diisocyanater som innebär att alla som hanterar materialen ska gå en utbildning och det är ämnestillverkarna som ska ta fram utbildningsmaterialet.
Europeiska färgbranschen (CEPE) respektive limbranschen (Feica) har lämnat in sina kommentarer på förslaget.
Läs merI Göteborg
Läs merI tidningen Ny Teknik skriver Johan Jillestam, teknisk chef, GA Lindberg ChemTech om att fri bisfenolA används vid produktion av polykarbonatplast och epoxilim trots att mer säkra alternativ finns.
Läs merEtt antal lösliga koboltsalter har föreslagits av ECHA att begränsas - koboltsulfat, koboltdiklorid, koboltdinitrat, koboltkarbonat och koboltdiacetat.
Dessutom har slutsatser om kadmiumkarbonat, kadmiumhydroxid, kadmium nitrat och trikobolt tetraoxid publicerats i ECHA’s Public Activities Coordination Tool (PACT)
Läs merDen 8 juni röstade ECHAs expertkommitté för riskbedömning, RAC, enhälligt för att titandioxid bör klassificeras för cancerframkallande kategori 2 – ”Misstänkt kunna orsaka cancer vid inandning”. Nästa steg i lagstiftningsprocessen är en behandling hos Kommissionen och sedan en röstning i ECHAs medlemsstatskommitté. En bindande klassificering skulle kunna träda i kraft runt år 2020-2022.
Läs merFöreskriften omfattar all form av lastbilstransport, inte bara transport av farligt gods.
Läs merDen senaste rapporten för standardisering inom färg och lack kan hämtas här.
Läs mer