SVEFF-medlemmar får nyttja DLF Samköpsavtal. Nu finns en rabatt på Volvobilar på 14% som efter årsskiftet kommer att vara lägre. Kolla även rabatter på drivmedel, hotell mm.
Läs merFunderar du på hur exponeringsscenarier (ES) ska läsas, hanteras och följas? Välkommen till vår tvådagars workshop om exponeringsscenarier. Vårens fullbokade workshop fick mycket goda omdömen och vi har förbättrat den ytterligare. Denna gången kommer Kemikalieinspektionen att vara representerad.
Läs merEuropeiska lim- och fogbranschens årliga konferens fokuserade 2017 på innovation och cirkulär ekonomi. Bland annat hölls ett antal intressanta föredrag om diisocyanatbegränsningen, giftinformationscentraler och livsmedelsförpackning.
Läs merHögt upp på agendan står frågan om titandioxid. Andra frågor som avhandlades var SVEFFs möte med Kemikalieinspektionen om rapportering till produktregistret, status för branschgemensamma emissionsrapporter till Byggvarubedömningen, SVEFFs stämning mot Färgbygge och Colorama
Läs merParlamentet röstade den 28 september emot Kommissionens förslag till vetenskapliga kriterier för att utvärdera kemiska ämnen för hormonstörande egenskaper. Beslutet kommer att innebära ytterligare fördröjning i en redan utdragen process.
Läs merDen 7 november arrangerar BASTA sin årliga seminariedag på Näringslivets Hus
Läs merI oktober genomför BASTA två utbildningar i Stockholm för leverantörer om hur man skall jobba med deras system och registrera produkter.
Läs merI september genomför BASTA en utbildning i Göteborg för leverantörer om hur man skall jobba med deras system och registrera produkter.
Läs merBisfenol A misstänks ha hormonstörande egenskaper och som sådant kommer det att begränsas till 2020 i sin användning i bland annat kassakvitton (sk termopapper). Kemikalieinspektionen har nu undersökt med hjälp av datorsimuleringar, ytterligare 37 st andra bisfenoler som man misstänker kan ha hormonstörande egenskaper.
Läs merKTF Utbildning välkomnar alla som praktiskt och detaljerat vill skaffa sig djupare kunskap om klassificering och utformning av korrekta märkningsanvisningar för kemiska produkter. Det kommer att vara en heldagskurs den 5 oktober på Näringslivets Hus i Stockholm. På eftermiddagen får kursdeltagarna praktiskt öva sig på att klassificera och utforma märkningsanvisningar till kemiska produkter.
Läs merI juni publicerade ECHA ett pressmeddelande om att deras riskbedömningskommitté anser att titandioxid uppfyller kriterierna för att klassificeras som cancerframkallande vid inhalation kategori 2. Det skulle innebära att majoriteten av färger skulle märkas med frasen ”Misstänks kunna orsaka cancer”.
Läs här om branschens planer för hösten
Läs merKemI har föreslagit vissa uppdateringar av föreskriften om bekämpningsmedel, KIFS 2008:3. Föreskriften berör biocidprodukter i branschen, som t.ex. träskyddsprodukter.
Läs merSenaste nytt gällande standarder för färg och lack kan hämtas här. Sammanställningen görs av Peter Weissenborn, NBP labs, för Sveff.
Läs merOm ämnena koboltoctoate, Pentan-1-ol, 2-Ethylhexanoic acid, NMP och MEA
Läs merCEPE bevakar tillbud och olyckor inom färgbranschen. I vissa fall sammanställs information som skickas ut i form av Safety Alerts. Målsättningen är att branschen ska lära av varandras misstag och hela tiden arbeta för att bli en säkrare industri att arbeta i.
Läs merArbetsmiljöverket har haft en remiss ute under sommaren gällande förslag till nya hygieniska gränsvärden. Det är många ämnen som får ändrade gränsvärden men så långt vi har kunnat bedöma är det inte några akuta ändringar för färg- och limbranscherna. Det som har noterats är sänkta hygieniska gränsvärden för oorganiskt damm samt respirabel kvarts.
Läs merSammanställning gällande pågående arbete med färgstandarder för juni och juli finns att ladda ner här.
Läs merECHA har publicerat version 3 av vägledningsdokumentet avseende märkning och förpackning enligt förordning (EG) nr 1272/2008 (CLP). Den stora nyheten är att tolkningen av artikel 33 har ändrats. CLP-märkning behöver inte längre finnas på transportförpackningen
Läs merTo ensure the safety of packaging used for food applications, it is important that stakeholders in the supply chain work together. In this context, FEICA is delighted to invite adhesives manufacturers and other actors in the supply chain to a seminar on migration testing of adhesives and especially testing the migration of mineral oil hydrocarbons.
Läs mer