Finansdepartementet har sänt ut ett förslag gällande bekämpningsmedelsskatten (SOU 2017:102) på remiss. Förslaget innebär att beskattningen av biocidprodukter ska tas bort, men är kvar för växtskyddsmedel. Det har varit mycket oklarheter kring hur skatten ska tillämpas och en oro för ökade kostnader när det gäller t.ex. antifouling eller träskyddsprodukter.
Läs merKommissionen har i december beslutat om godkännande av konserveringsmedlet MBIT (2-metyl-1,2-benzisotiazol-3(2H)-on) för användning som burkkonserveringsmedel PT 6. Godkännandet gäller från 1 juli 2018.
Läs merNaturvårdsverkets vägledning riktar sig till kommuner och länsstyrelser som bedriver tillsyn men ger även information om hur verksamheter kan uppfylla produktvalsprincipen.
Läs merArtikel 95-listan som innehåller godkända leverantörer av biocidprodukter och aktiva substanser har uppdaterats. Nu finns även CIT med som konserveringsmedel för in-can.
Läs merDen 1 januari lanserades hemsidan för "Informationscentrum för hållbart byggande". Detta initiativ är skapat av Boverket för att främja hållbart och energieffektivt byggande.
Läs merKonsultfirman RPA, Risk & Policy Analysts, konsekvensanalys för den föreslagna klassificeringen av titandioxid anger svåra ekonomiska och sociala konsekvenser för liten eller ingen hälsonytta.
Läs merSenaste sammanställningen gällande pågående arbete med standarder för färg och lack kan hämtas här.
Läs merDen europeiska branschföreningen CEPE har publicerat ett nyhetsbrev. Informationen fokuserar till stor på PEF, Product Environmental Footprint, för dekorativ färg.
Läs merTitandioxid har föreslagit klassas som cancerframkallande vid inandning. Många menar dock att klassificering inte är befogad och frågan kommer att fortsätta diskuteras under 2018. Här är senaste händelseutvecklingen.
Läs merArbetsmiljöverket har föreslagit ändringar i föreskriften för kemiska arbetsmiljörisker gällande märkning av rörledningar. Bland annat har man föreslagit att märkning av tryckluftsledningar inte ska omfattas av reglerna för sanktionsavgift. Detta har kansliet ställt sig positiv till. AV har även frågat om man anser att det ska vara obligatoriskt med en pil i märkningen för att visa riktningen på flödet. Detta anser kansliet inte ska vara obligatoriskt, men möjligen motiverat vid ventilavstängningar.
Läs merSenast i maj 2018 ska ämnen som importeras till eller tillverkas inom EES-området i mängder över ett ton per år registreras enligt REACH-förordningen.
Läs merKemikalieinspektionen har uppdaterat sitt faktablad om säkerhetsdatablad.
Läs merKemI anordnar informationsmöten om produktregistret i januari 2018. Möten kommer att hållas i Malmö, Göteborg och Stockholm. Se mer på KemIs hemsida under kalendern.
Läs merKemikalieinspektionen har beslutat om två nya grundföreskrifter som gäller från 1 januari 2018. De nya föreskrifterna, KIFS 2017:7 och 2017:8 kommer att ersätta KIFS 2008:2 och träder i kraft den 1 januari 2018. Målsättningen med ändringarna var att öka tydligheten. Föreskrifterna får nya indelningar och bilagor.
Läs merDen 12 december skulle REACH-kommittén ha beslutat om harmoniserad klassificering av bland annat MIT och Propikonazol, två mycket viktiga substanser för färg- och limbranschen. De två ämnena är en del av den 12e ATPn till CLP.
Läs merEtt nanoregister införs i Belgien från den 1 januari 2018. Det berör den som sätter kemiska produkter på den Belgiska marknaden, t.ex. färg och lim.
Läs merNu finns en ny sammanställning över senaste nytt inom standarder för färg. Sammanställningen är gjord av Peter Weissenborn.
Läs merKansliet har fått föreskriften för Kemikalieinspektionens nanoregister med definitoner och undantag.
Läs merFrån och med den 1 december 2017 gäller nya föreskrifter för trycksatta anordningar, AFS 2017:3. Trycksatta anordningar finns i flertalet branscher och industrier, t.ex. kan pannor, kokkärl, brandsläckare, kylmaskiner och cisterner omfattas.
Läs merKemikalieinspektionen har nu beslutat om att införa ett register för nanomaterial som förekommer i kemiska produkter. Detta meddelades den 5 december 2017. Föreskrifterna är ännu inte publicerade men ska gälla från den 1 januari 2018. Den första gången som nanomaterial ska registreras i produktregistret blir i februari 2019.
Läs mer