ECHA har publicerat ett nytt stöddokument i excelformat: "The list of existing and new products for NA and UA procedures" (NA = National authorisation. UA = Union authorisation). Dokumentet ska inkluderas som en del av ansökan om produktgodkännande.
Läs merEuropeiska kommissionen har anlitat en konsult för att utreda mikroplaster i produkter. En rapport, som täcker in en marknadsanalys, ämnesidentifiering, riskbedömning och analys av alternativ till avsiktligt tillsatta mikroplaster, har nu publicerats. Färg är en av produktgrupperna som har studerats.
Läs merKansliet för SVEFF och KoHF fortsätter diskussionerna med Kemikalieinspektionen om deras regeringsuppdrag om eventuella förbud för mikroplaster i kemiska produkter.
Läs merStatskontoret konstaterar i en rapport att Upphandlingsmyndighetens stöd för miljöanpassad upphandling används av 69 % av offentliga upphandlare. Dessa råd anger att man bör använda BASTA-systemet som verifikat för att säkerställa att oönskade ämnen inte förekommer.
Läs merDen europeiska färgföreningen CEPE har tagit fram en informativ poster över hur klassificering och märkning enligt transportlagstiftningen hänger ihop med motsvarande regler enligt CLP-förordningen.
Läs merKemikalieinspektionen driver ett tillsynsprojekt tillsammans med många kommuner under hösten 2017. Det innebär att det sker omfattande tillsyn av CLP-märkning hos kemiska produkter ute i butikerna runt om i landet. Det är ca 150 kommuner som deltar i tillsynsprojektet.
Läs merIdag finns 72 olika föreskriftshäften inom reglerna för arbetsmiljö. Detta vill Arbetsmiljöverket minska till 17. Målsättningen med att förenkla regelsystemet är att det ska bli enklare att ta del av reglerna, men att samtidigt bibehålla kraven på arbetsmiljön.
Läs merECHA analyserar och kritiserar SIN-listan som överlappande mot existerande lagstiftning, de relevanta ämnena är redan reglerade eller håller på att regleras och ECHA avfärdar existensen på listan av en tredjedel av de ingående ämnena.
Läs merInom europeiska färgbranschen (CEPE) pågår just nu en diskussion om hur man ska klassificera oligomeriska eller pre-polymeriserade isocyanater
Läs merI oktober 2016 lämnade svenska Kemikalieinspektionen in ett klassificeringsförslag att zinkpyrition ska klassificeras som bland annat reproduktionstoxiskt kat 1B, STOT RE 1 och miljöfarligt.
Läs merMiljömydigheten i Danmark, MST, har gjort en studie på en ytbehandling av trä där man behandlat furu med DMDHEU (1,3-dimethylol-4,5-dihydroxyethylene urea).
Läs merHär finns de presentationer som kansliet presenterade på sektionsmötena samt kvällens föredrag från SVEFFs höstmöte.
Läs merNu finns en ny sammanställning gällande nyheter inom standardiseringen för färg och lack. Sammanställningen görs av Peter Weissenborn, NBPlabs.
Läs merMålet är att centret ska bidra till att farliga ämnen i varor och kemiska produkter byts ut genom att stötta företag.
Läs merKansliet påminner om den kurs i marknadsföring enligt marknadsföringslagen som KTF Utbildning arrangerar den 21 november på Näringslivets hus i Stockholm.
Läs merVarje höst kommer EU ut med sin lista på ämnen som skall utvärderas i CORAP, Community Rolling Action Plan. Detta är en riskbaserad utvärdering gjord och initierad av medlemsstaterna. Resultaten av dessa utvärderingar kan bli begränsningsåtgärder, identifiering av ämnen som SVHC men också harmoniserad klassificering av ämnen.
Läs merGlöm inte att anmäla er till höstmötet i Göteborg den 9 november. Kom och träffa branschkollegor i färg- och limbranschen på höstens stora evenemang och se den nya utställningen "Älska Kemi" på Universeum.
Läs merKemikalieinspektionen kallar till möte ett par gånger per år för att informera om vad som är på gång avseende EU-lagstiftning. Ämnen som togs upp på detta möte omfattade cirkulär ekonomi, EUs plan för översyn av all kemikalielagstiftning, giftfri miljö inom EU samt giftinformationscentralernas harmonisering av information.
Läs mer