SVEFFs nyhetsbrev med information till medlemmarna om aktuella händelser kommer att ta ett sommaruppehåll under juni-augusti och vi är tillbaka igen i mitten av augusti,
En riktigt skön sommar önskas alla medlemmar. ät mycket jordgubbar, njut av solen och bada ordentligt!
Läs merSenaste nytt om standarder för färg och lack finns sammanställt av Peter Weissenborn.
Läs merEU har antagit ny Produktsäkerhetsförordning som från och med den 12 december 2024. Bland annat kommer krav ställas på att varnings- eller säkerhetsinformation som ska finnas på förpackningen också ska anges vid online-försäljning. Detta är mer omfattande än de krav som idag ställs enligt CLP.
Läs merAMA Hus 24 är nu ute på remiss och ska besvaras senast den 4 september.
Läs merSVEFF har tillsammans med CEPE och World Coatings Council tagit ett nytt initiativ inför det stundande FN-mötet om transport av farligt gods i Geneve i sommar.
Läs merKansliet har gått igenom remiss 010 Paneler och lister för inomhusbruk och tittat på de delar av kriterierna som kan drabba SVEFFs medlemsföretag, specifikt kring kraven på kemiskt innehåll samt de undantag som finns.
Läs merSvanen har släppt en remiss på sina kriterier 010 Paneler och Lister för inomhusbruk. I denna remiss finns krav på bland annat ingående kemiska ämnen som exempelvis lim och ytbehandling.
Läs merDen 14 juni uppdaterade Echa kandidatlistan med två ytterligare särskilt farliga ämnen. Det ena ämnet är TPO som uppges användas i toners, färg, lim, tätningsmedel, fyllmedel, spackel mm. Ämnet har ännu ingen harmoniserad klassificering som Repr 1B som kvalificerar ämnet till kandidatlistan men ECHA föregår här en föreslagen klassificering. Det andra ämnet är bis(4-klorfenyl)sulfon som uppges användas i gummiprodukter.
Läs merÄmnena är de som får en ny harmoniserad klassificering som CMR 1 genom CLPs 18e ändringsföreskrift som träder i kraft 1 december 2023 exempelvis: kumen, 2-EHA salter och bensofenon. Produkter som innehåller ämnena i en halt som överskrider klassificeringsgräns ska märkas "Endast för yrkesmässigt bruk"
Läs merDen 14-15 november 2023 hålls mässan “Rebuild Ukraine” i Polen och en svensk paviljong på denna mässa håller på att arrangeras med möjlighet för svenska företag att ställa ut.
Läs merBoverket föreslår i en ny rapport att klimatdeklarationer ska omfatta gränsvärden och alla delar i en byggnad redan från 2025 samt att hela byggnadens livscykel ska omfattas från 2027.
Läs merSVEFFs årsmöte avhölls den 25 maj i Stockholm och protokollen från de mötena redovisas här.
Läs merSVEFF har för sina medlemmar ett samköpsavtal som ger bland annat rabatter upp till 12 % på fordon och även rabatter på bensin och hotell.
Läs merDen 20 juni arrangerar eBVD-föreningen och IVL ett litet kostnadsfritt seminarium via web om vad eBVD är.
Läs merByggmaterialindustrierna har till alla användare av byggvarudeklarationer, BVD, skickat ut en enkät om hur eBVD används eller inte används.
Läs merBASTA håller på att bygga om sin hemsida och göra om sina kriterier, inte i sak men i struktur. Tanken är att det ska underlätta arbetet med att bedöma och registrera artiklar, samt öka värdet av att registrera artiklar. Detta genom enklare kommunikation med intressenter och en ökad exponeringen av registrerade artiklar.
Läs merKöper ditt företag produkter av palmolja, soja, gummi eller trä? Då bör du ha koll på EU:s förordning mot avskogning. Syftet är att förhindra att handel av några utvalda produkter bidrar till avskogning eller utarmning av skogar. Det är företag som handlar med berörda produkter till och från EU men också inom EU som omfattas av kraven som bland annat inkluderar due-diligence intyg och spårbarhet.
Läs merDen 8 juni anordnar kansliet ett webinar om konkurrensrätt B2B. Webinariet är mellan 09.00-10.00 över teams och riktar sig till KAM, säljare, inköpare och andra som förhandlar B2B.
Läs merVi lever i en tid av pandemi, krig, inflation och bankkris. De dåliga nyheterna verkar aldrig ta slut. Ska det fortsätta på det viset nu? Vad kan man egentligen säga om framtiden? Vad går att förutse och vad går inte att förutse? Och viktigast av allt, vad kan vi göra åt det?
Vad vi kan göra är att ta in information från och låta oss hänföras av en av Sveriges mest intressanta röster om framtiden, Magnus Lindkvist som benämner sig som en “futurolog” och är författare till böckerna Trendspanarens Handbok och The Attack of The Unexpected.
Läs merSenaste nytt om standarder för färg och lack finns sammanställt av Peter Weissenborn.
Läs mer