Den 12 december skulle REACH-kommittén ha beslutat om harmoniserad klassificering av bland annat MIT och Propikonazol, två mycket viktiga substanser för färg- och limbranschen. De två ämnena är en del av den 12e ATPn till CLP.
Läs merFrån och med den 1 december 2017 gäller nya föreskrifter för trycksatta anordningar, AFS 2017:3. Trycksatta anordningar finns i flertalet branscher och industrier, t.ex. kan pannor, kokkärl, brandsläckare, kylmaskiner och cisterner omfattas.
Läs merKemikalieinspektionen driver ett tillsynsprojekt tillsammans med många kommuner under hösten 2017. Det innebär att det sker omfattande tillsyn av CLP-märkning hos kemiska produkter ute i butikerna runt om i landet. Det är ca 150 kommuner som deltar i tillsynsprojektet.
Läs merIdag finns 72 olika föreskriftshäften inom reglerna för arbetsmiljö. Detta vill Arbetsmiljöverket minska till 17. Målsättningen med att förenkla regelsystemet är att det ska bli enklare att ta del av reglerna, men att samtidigt bibehålla kraven på arbetsmiljön.
Läs merKemI har föreslagit vissa uppdateringar av föreskriften om bekämpningsmedel, KIFS 2008:3. Föreskriften berör biocidprodukter i branschen, som t.ex. träskyddsprodukter.
Läs merTyskland har föreslagit att EU ska införa krav på utbildning innan hantering av produkter innehållande >0,1% diisocyanatmonomerer. Nu finns det möjlighet att lämna synpunkter på förslaget på ECHAs webbsida.
Läs merKemikalieinspektionen har föreslagit en utökning av produktregistret med en mängd olika parametrar för nanomaterial som förekommer i kemiska produkter. Pigment har undantagits i förslaget. Kansliet avstyrker hela tanken med ett register för nanomaterial i remissvaret.
Läs merI framtiden kan det klassas som grovt upphovsrätts/varumärkesbrott. För närvarande utreds huruvida Sverige bör införa en ny brottsrubricering för särskilt grova upphovsrätts/varumärkesbrott.
Läs merPå ECHAs webbsida kan man nu läsa om förslag på nya harmoniserade klassificeringar. Två exempel på ämnen är Diisooctyl phthalate (som Repr. 1B) och 2-methoxyethyl acrylate (som Repr. 1B)
Läs merUnder förmiddagen presenteras vi aktuella frågor inom flera EU-lagstiftningar till exempel förordningen för klassificering och märkning - CLP, biocidförordningen och tvätt- och rengöringsmedelsförordningen. Eftermiddagen kommer att vara fokuserad på Reach-förordningen.
Läs merTorsdagen den 16 februari träffade Sveff och representanter från TDMA (Titanium Dioxide Manufacturers Association) Kemikalieinspektionen för att diskutera det franska förslaget att klassificera titandioxid som cancerframkallande. Här följer en rapport om vad som sades.
Läs merSwedac är den myndighet som reglerar färdigförpackningar och även fyllnadsgrad och e-märkning. De har publicerat nya föreskrifter om färdigförpackade varor, STAFS 2017:1, där man ger möjlighet att uppfylla kraven på fyllnadsgrad antingen genom e-märkning eller genom statistisk stickprovskontroll.
Läs merRegeringen riktar ytterligare fokus på problemet med plast i haven. Det handlar om mikroplaster, plastbärkassar, strandstädning och centrum för substitution.
Läs merLänsstyrelsen i Skåne har skickat ut en remiss där de föreslår att Egenkontrollförordningen ska ändras så att företag tvingas göra kemikalieförteckning på ämnesnivå och att det ska vara en central rapportering.
Läs merEn ny miljöprövningsförordning har beslutats och trädde ikraft den 1 januari 2017. Det innebär ändrade verksamhetskoder för alla tillverkande verksamheter i branschen. Ändringen ska enligt Naturvårdsverkets konsekvensutredningen inte påverka särskilt många tillverkare i frågan om man är en A, B- eller C-verksamhet, avgränsningarna ska fortsatt vara desamma, men däremot ändras själva koden.
Läs merHar du erfarenheter och synpunkter på hur Reach fungerar, om man uppnår målen med lagstiftningen, vad förordningen får för effekter i samhället och för företag - gå in och svara på enkäten! Deadline för svar är den 28 januari!
Läs merBisfenol A och ytterligare 3 ämnen har nu tagits upp på ECHAs kandidatlista över särskilt farliga ämnen. Ämnen på kandidatlistan kan bli föremål för tillståndsprocessen enligt Reach-lagstiftningen.
Läs merKemI föreslår ändringar i regelverket kring särskilt farliga produkter. Ändringarna bland annat produkter som är klassificerade som specifikt organtoxiska vid upprepad exponering kategori 1 (STOT RE 1) och Frätande på hud kategori 1A (Skin Corr 1A). KemI föreslår att kategorin STOT RE 1 lyfts ut ur begreppet särskilt farliga produkter.
Läs merECHAs biocidproduktkommitté, BPC, har godkänt 16 verksamma ämnen. Bland dessa finns ämnen som kan vara aktuella inom färgbranschen. Det är även flera ämnen som används inom desinfektion som har godkänts.
Läs merEU har beslutat att införa restriktioner för användandet av PFOA (perfluoro octanoic acid) CAS nr 335-67-1, dess salter och liknande ämnen, i blandningar eller i varor.
Läs mer