Regeringen utnämnde 2018 Christina Rudén, professor i regleringstoxikologi och ekotoxikologi vid Stockholms universitet, till specialutredare för att ta fram strategier gällande reglering av kombinationseffekter hos kemikalier.
Läs merECHA har lämnat in ett begränsningsförslag för formaldehyd och formaldehydavspaltare som innebär att inga varor får sättas på marknaden om de emitterar mer än 0,124 mg/m3.
Läs merBisfenol A, “Dechlorane Plus”™, härdarna HHPA och MHHPA samt 2-methoxyetanol och 2-etoxyethanol är exempel på ämnen som har kommit ett steg längre mot att bli föremål för tillståndsprocessen enligt Reach.
Läs merKemikalieinspektionen har nu beslutat om att införa ett register för nanomaterial som förekommer i kemiska produkter. Detta meddelades den 5 december 2017. Föreskrifterna är ännu inte publicerade men ska gälla från den 1 januari 2018. Den första gången som nanomaterial ska registreras i produktregistret blir i februari 2019.
Läs merTyskland har föreslagit att EU ska införa krav på utbildning innan hantering av produkter innehållande >0,1% diisocyanatmonomerer. Nu finns det möjlighet att lämna synpunkter på förslaget på ECHAs webbsida.
Läs merEtt flertal Länsstyrelser har tillsammans lagt fram förslag på att ändra i Egenkontrollförordningen så att den kemikalieförteckning som företag ska upprätta ska vara på ämnesnivå. Sveff har svarat att detta inte är ett rationellt sätt att arbeta med risker med kemikalier. Arbetsinsatsen det innebär för företag att mata in informationen och hålla den uppdaterad står inte i rimlig proportion till nyttan
Läs merPå ECHAs webbsida kan man nu läsa om förslag på nya harmoniserade klassificeringar. Två exempel på ämnen är Diisooctyl phthalate (som Repr. 1B) och 2-methoxyethyl acrylate (som Repr. 1B)
Läs merEnligt den danska Miljöstyrelsen, har EU nu röstat igenom att fyra specificerade ftalater, DEHP, DIBP, DBP och BBP skall klassificeras som hormonstörande
Läs merDen 16 februari träffade Sveff Kemikalieinspektionen för att diskutera HDDA och konserveringsmedel. Rapport från det mötet hittar du här.
Läs merTorsdagen den 16 februari träffade Sveff och representanter från TDMA (Titanium Dioxide Manufacturers Association) Kemikalieinspektionen för att diskutera det franska förslaget att klassificera titandioxid som cancerframkallande. Här följer en rapport om vad som sades.
Läs merLänsstyrelsen i Skåne har skickat ut en remiss där de föreslår att Egenkontrollförordningen ska ändras så att företag tvingas göra kemikalieförteckning på ämnesnivå och att det ska vara en central rapportering.
Läs merBisfenol A och ytterligare 3 ämnen har nu tagits upp på ECHAs kandidatlista över särskilt farliga ämnen. Ämnen på kandidatlistan kan bli föremål för tillståndsprocessen enligt Reach-lagstiftningen.
Läs merEU har beslutat att införa restriktioner för användandet av PFOA (perfluoro octanoic acid) CAS nr 335-67-1, dess salter och liknande ämnen, i blandningar eller i varor.
Läs merEtt principiellt viktigt beslut togs av Kommissionen i september där man röstade ner Sveriges förslag att klassa akrylat-monomeren HDDA som så kallat SVHC (substance of very high concern). Det skulle blivit det första ämnet att klassas SVHC baserat på egenskapen allergiframkallande vid hudkontakt.
Läs merKemikalieinspektionen har skickat ut en remiss med förslag till ändringar i KIFS 2008:2 om kemiska produkter. Ändringarna innebär bland annat ett förslag om att införa registrering av nanomaterial för de kemiska produkter som rapporteras till produktregistret. I det fall nanomaterialet i en kemisk produkt är ett pigment så behöver företagen bara markera att nanomaterial ingår i produkten.
Läs merCEPE och ”Cobalt Development Institute - CDI” efterlyser företag som levererar alkydfärger innehållande koboltsickativ till leksaksbranschen. De behöver data för att kunna göra exponeringsscenario för denna användning. I brist på data kommer de att avråda från användning i e-SDS.
Läs merBelgien inför nationella regler för att begränsa migrering för färg och lack som kan komma i kontakt med livsmedel. Reglerna träder i kraft 1 januari 2017. Migreringen får inte överskrida 10 mg/dm2. När det saknas specifik migreringsgräns ska 60 mg/kg gälla.
Läs merPerborater har sedan tidigare varit klassade som SVHC-ämnen och funnits på kandidatlistan. Nu har ECHA föreslagit att de ska tas upp på tillståndslistan, dvs att det ska krävas tillstånd för användning av ämnena, på grund av sina reproduktionstoxiska egenskaper.
Läs merAlla användare av diisocyanater i Europa ska genomgå utbildning för säker hantering enligt tyskt förslag. I Sverige har vi ju sedan lång tid haft krav på "härdplastutbildning" nu enligt AFS 2014:43 men enligt förlaget så kommer EU-kraven att vara mer strikta. Till exempel så innebär förslaget:
Läs merDen 17 november 2016 anordnar Kemikalieinspektionen ett informationsmöte om vad som är på gång inom lagstiftningsområdena för kemiska produkter. Senaste nytt inom Reach, CLP och biocidförordningen kommer bland annat att tas upp.
Läs mer