Kommissionen har beslutat att öka det högsta tillåtna trycket i aerosolförpackningar. Ett tillägg till aerosoldirektivet har publicerats, EU nr 2016/2037. Anledningen är bland annat att man vill främja de brandsäkra drivgaserna som kan behöva något högre tryck för fullgod funktion.
Läs merNorska Miljödirektoratet publicerade den 2 januari förslag på åtgärder för att minska utsläppen, "Slik får vi ned mikroplastutslippene". Här presenteras på ett sakligt sätt möjliga utsläppskällor av större betydelse och hur man kan gå vidare.
Läs merEn ny miljöprövningsförordning har beslutats och trädde ikraft den 1 januari 2017. Det innebär ändrade verksamhetskoder för alla tillverkande verksamheter i branschen. Ändringen ska enligt Naturvårdsverkets konsekvensutredningen inte påverka särskilt många tillverkare i frågan om man är en A, B- eller C-verksamhet, avgränsningarna ska fortsatt vara desamma, men däremot ändras själva koden.
Läs merHar du erfarenheter och synpunkter på hur Reach fungerar, om man uppnår målen med lagstiftningen, vad förordningen får för effekter i samhället och för företag - gå in och svara på enkäten! Deadline för svar är den 28 januari!
Läs merBisfenol A och ytterligare 3 ämnen har nu tagits upp på ECHAs kandidatlista över särskilt farliga ämnen. Ämnen på kandidatlistan kan bli föremål för tillståndsprocessen enligt Reach-lagstiftningen.
Läs merNu har Sweden Green Building Council släppt sin remiss på Miljöbyggnad 3.0 och denna kommer vi inom branschen att besvara till den 15 mars.
Läs merKemI föreslår ändringar i regelverket kring särskilt farliga produkter. Ändringarna bland annat produkter som är klassificerade som specifikt organtoxiska vid upprepad exponering kategori 1 (STOT RE 1) och Frätande på hud kategori 1A (Skin Corr 1A). KemI föreslår att kategorin STOT RE 1 lyfts ut ur begreppet särskilt farliga produkter.
Läs merKemikalieinspektionen kommer att leda en ny samordningsgrupp för att tidigt upptäcka eventuella kemikaliehot. I samordningsgruppen kommer bland annat chefer från Naturvårdsverket, Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten, med flera, att ingå.
Läs merSvanen har tagit till sig av kansliets kommentarer gällande databasen och kommer att relansera den med förändringarna att: databasen blir gratis att använda för materialleverantörer, företag kommer att få informera sina kunder om att en viss produkt finns i databasen samt att man kan skicka in sina produkter på papper till Svanen och de kommer att stå för inmatningen i databasen innan 28 februari.
Läs merDen senaste sammanställningen för aktiviteter inom standardiseringskommittén SIS/TK 433 Färg och Lack finns att hämta här. Bland annat är ISO 11890-2, Bestämning av halten flyktiga organiska föreningar (VOC) - Del 2: Gaskromatografisk metod, under revidering.
Läs merECHAs biocidproduktkommitté, BPC, har godkänt 16 verksamma ämnen. Bland dessa finns ämnen som kan vara aktuella inom färgbranschen. Det är även flera ämnen som används inom desinfektion som har godkänts.
Läs merI CEPEs senaste nyhetsbrev finns bland annat information om projektet för Product Environmental Footprint för färgprodukter.
Läs merEU har beslutat att införa restriktioner för användandet av PFOA (perfluoro octanoic acid) CAS nr 335-67-1, dess salter och liknande ämnen, i blandningar eller i varor.
Läs merDet går nu att anmäla sig till ett nytt nyhetsbrev om biocider från Kemikalieinspektionen. Det nya biocidnyhetsbrevet kommer bland annat att innehålla information om regeländringar, viktiga datum att hålla reda på, godkännanden för verksamma ämnen och aktuella samråd. Brevet riktar sig till företag som tillverkar, importerar eller säljer biocidprodukter eller biocidbehandlade varor.
Läs merEtt principiellt viktigt beslut togs av Kommissionen i september där man röstade ner Sveriges förslag att klassa akrylat-monomeren HDDA som så kallat SVHC (substance of very high concern). Det skulle blivit det första ämnet att klassas SVHC baserat på egenskapen allergiframkallande vid hudkontakt.
Läs merMånadssammanställning för det senaste arbetet inom SIS TK 433 Färg och lack har sammanställts av Peter Weissenborn och kan hämtas nedan.
Läs merKemikaliemyndigheten ECHA har publicerat en uppdaterad lista över vilka ämnen som ska utvärderas under 2017-2019 i den så kallade CoRAP, Community Rolling Action Plan. Denna plan omfattar utvärdering av ett stort antal ämnen och många av dessa har bäring på lim- och färgprodukter, som t ex MDI, olika ftalater samt Vinylacetat.
Läs merKemikalieinspektionen har skickat ut en remiss med förslag till ändringar i KIFS 2008:2 om kemiska produkter. Ändringarna innebär bland annat ett förslag om att införa registrering av nanomaterial för de kemiska produkter som rapporteras till produktregistret. I det fall nanomaterialet i en kemisk produkt är ett pigment så behöver företagen bara markera att nanomaterial ingår i produkten.
Läs merKansliet har satt agendan för vårens utbildningar 2017. Boka i almanackan redan nu.
Läs mer