Den 1 januari 2022 träder de nya ändringarna för transport av farligt gods på väg respektive järnväg i kraft.
Läs merEuropeiska branschorganisationen för kemikalier, Cefic, har publicerat en första ekonomisk analys av vad Kommissionens Kemikaliestrategi kommer att innebära för europeisk industri.
Läs merFEICA tillhandahåller för slutanvändare av limmer och fogmassor innehållande polyuretaner, kostnadsfri webbaserad utbildning i enlighet med kommande lagstiftning.
Läs merLitiumsalter klassas som reproduktionstoxiskt, begränsning för yrkesmässig användning av fenol, sänkt gränsvärde för xylen samt nyheter om MPKO, Carbon black och TBHP.
Läs merLäs här om alla kommande seminarier som genomförs av IVL.
Läs merFör närvarande pågår ett intensivt arbete i EU med både ny lagstiftning och många revideringar av befintliga direktiv för att möjliggöra den gröna given. En av dessa är Industriutsläppsdirektivet (IED). I detta arbete har EU-kommissionen lämnat 180 förslag på förändringar. Detta seminarium fokuserar på förslagen kopplat till innovation, energi, klimat, cirkulär ekonomi och nya aktiviteter och sektorer för IED.
Läs merFörbud mot oxo-nedbrytbar plast träder i kraft 1 januari 2022. Till år 2030 ska 30% av materialet i plastförpackningar bestå av återvunnen plast och eventuellt måste minst 75% av materialet i en förpackning gå att materialåtervinna år 2025.
Läs merByggvarubedömningen ändrar sig delvis avseende implementering av ATPer till CLP.
Läs merDanmark har haft till uppgift att utvärdera epoxihartserna BADGE och BFDGE sedan 2015 respektive 2020. I maj i år publicerades slutsatserna. Sammanfattningsvis har någon slutsats inte kunnat nås och det är sannolikt att ämnena kommer att stå kvar på CoRAP som misstänkt hormonstörande.
Läs merDen svenska upphandlingsmyndigheten som hjälper företag med regler kring upphandling, har tagit fram krav avseende klimatpåverkan för anläggningsbyggande, uppdrag och entreprenader som rör vägar och gator, anläggnings- och markarbeten och dylikt, vilka överensstämmer med BASTAs kriterier.
Läs merEICA har på sin websida, en informationsdel om de nya europeiska kraven om utbildning innan man arbetar med polyuretaner, mycket likt våra krav om härdplaster.
Läs merÅrets BASTA-dag fokuserar på begreppet hållbarhet med nyckelord som cirkulärt, giftfritt, förnybart och andra intressanta frågor i koppling till hållbart byggande.
Läs merNäringslivets Regelnämnd NNR uppmärksammar OECD:s undersökning av den 6 oktober: Regulatory Policy Outlook 2021 där det konstateras att Sverige halkar efter.
Läs merDen 27 oktober, förmiddag, anordnar Kemikalieinspektionen sin återkommande informationsdag om EU-lagstiftning.
Läs merÄntligen är det dags att träffas på riktigt igen! I år håller vi SVEFFs Höstmöte på Elite Plaza Hotel, Gustav Adolfs torg 49 i Malmö.
Läs merDen 11 oktober anordnade CEPE ett kompetenshöjande webinar om insamling och återvinning av förpackningar och färgrester. Kraven på producenter att ansvara för återvinning och återbruk av förpackningsmaterial och restprodukter väntas skärpas mer och mer i framtiden. Idag ser situationen mycket olika ut i EU:s olika länder. Till detta event var två talare inbjudna för att beskriva närmare läget i Storbritannien respektive Belgien.
Läs merFrån och med 24 februari 2022 gäller nytt EU-krav på märkning av polyuretan- och polyureaprodukter och alla andra produkter som innehåller mer än 0,1% diisocyanater. Detta är en begränsning enligt Reach-förordningen.
Läs mer